TW
0

Els periòdics de París parlen de dos robatoris esdevinguts en aquella capital i que vénen a demostrar que els delinqüents tenen un enginy poc comú i una imaginació, sovint, ben desperta. El primer cas és la típica estafa: «Fa pocs dies es presentà un individu en el Cafè de Normandia d'aquesta capital, i dirigint-se al propietari de l'establiment, li demanà si tenia rompudes algunes taules de marbre. Afegí que ell era un artista i s'ocupava de recompondre tals peces tot fent servir un producte d'invenció pròpia, mena de pegament, que ajuntava els trossos uns amb els altres i quedaven tan ben posats que els fragments de marbre formaven finalment un tot indestructible... Al·lucinat, el cafeter posà totes les taules rompudes en mans d'aquell improvisat artista. Tractaren del preu, establiren l'acord i l'home començà la seva feina. Digué aleshores que era menester posar faixes de paper per totes aquelles parts que havia tocat el seu pinzell, tenint cura de no llevar-les abans de vint-i-quatre hores, puix que com el betum s'havien d'eixugar amb el temps necessari. Cobrà, després, el preu de la seva feina i se n'anà un cop s'hagué beguda la copa de l'amistat. Passaren les vint-i-quatre hores i quan el cafeter aixecà els papers, confiant contemplar aquella obra mestra de l'art, mogué una de les taules i cada tros se n'anà pel seu vent. El famós betum no era més que una mica de pasteta...».

Però més sorprenent és el que s'esdevingué en el pati de butaques de l'Òpera de París, quan un espectador, que acabava d'arribar a la seva localitat, va sentir un moviment que li féu tèmer per la desaparició de la seva capsa d'or on guardava el rapé. Mirà dins la butxaca i va veure, amb dolor, que eren certes les seves sospites. Examinà aleshores l'aspecte dels seus veïns, i no dubtà que l'espectador que tenia a la dreta era el qui havia robat aquell apreciat objecte. Amb això li digué a l'orella:

"Vostè m'acaba de robar la capsa d'or. Ara mateix me la torna o en cas contrari hi haurà un escàndol. El lladre li respon amb falsa cara d'avergonyit "És veritat. Jo li he robat la capsa, però per Déu, no faci cap escàndol. Pregui's la molèstia de treure'm vostà mateix la capsa de la meva butxaca, i així, les persones que ens envolten, res no sabran del que ha passat. Així ho va fer. Tan prompte hagué aficat la mà, aquest començà a cridar: Al lladre! Al lladre!

Tots els presents, en veure la mà agafada «infraganti», dins la butxaca de l'altre, varen creure que realment el robat era el lladre: hi acudí la policia, detingueren la víctima, que protestava i deia esser innocent, s'hi amuntegaren els espectadors, es va suspendre la representació... però el lladre i la capsa ja havien desaparegut». Com diu l'adagi: Més val volta de clau que consciència de frare.