L'editorial Dolmen publica la biografia d'Spiderman, un superheroi corrent

La història de l'home aranya arriba en català als cinemes Porto Pi de Palma

L'home aranya és un dels superherois de còmic amb més seguidors | L.M.

TW
0

Spiderman, l'home aranya, torna una altra vegada. Les seves aventures, els seus inicis, la seva biografia, la seva vida i obra es conten a Spiderman: Sota la màscara, un llibre publicat per l'editorial mallorquina Dolmen que es posa a la venda avui, el mateix dia en què s'estrena el film als cinemes Chaplin, Augusta, Manacor i Porto Pi. Aquesta darrera serà l'única sala de les Balears on es podrà veurà la versió en català del film.

El llargmetratge se centra en els inicis del superheroi: com va néixer, com començà a desenvolupar els seus poders i el seu primer rival, Green Goblin. El llibre, per la seva banda, recorre la història del personatge, des dels seus inicis fins avui.

Quaranta anys resumits en 320 pàgines amb més de 600 il·lustracions, tant portades com pàgines en què es mostra l'explicat del text. «Aportam un material mai no publicat abans», comentà Julián Clemente, autor del llibre. Anècdotes, curiositats i dades. Spiderman: Sota la màscara inclou «un glossari de personatges amb una petita biografia de cada un» i una llista en què es recullen «tots els còmics publicats en la seva versió espanyola». La resta es dedica a l'heroi. «Spiderman, a diferència d'altres personatges de còmic, és algú corrent». Un al·lot de 16 anys que «no lliga, estudiós i que no s'avé amb els seus companys». «Qualsevol persona pot identificar-s'hi».

En la pel·lícula, el protagonista, Tobey Maguire, s'ajusta a aquest rol. Peter Parker és un al·lot corrent fins que el pica una aranya. A partir d'aquest moment, tot canvia. Els seus músculs creixen, es converteix en algú més atractiu i desenvolupa superpoders. Enamorat de Mary Jane, Kirsten Dunst, no serà fins que es vesteixi d'home aranya que ella li correspongui. I falta el dolent, el conegudíssim Willem Dafoe, que s'hi interposarà amb els seus poders, aconseguits després d'esclatar-li una fórmula química a la cara.

La part final del llibre està dedicat a la pel·lícula, que ha tingut un pressupost de 157 milions d'euros. Als Estats Units, el primer cap de setmana de projecció va suposar la recuperació de gairebé la totalitat de la inversió, amb ingressos d'uns 128 milions d'euros, que la converteixen en la cinta més taquillera de la història el primer cap de setmana. El film s'ha permès algunes llicències, com es revela al llibre, com el fet que l'aranya culpable de la conversió de joves està modificada genèticament. Al còmic és «radioactiva».