Strömholm mostra la cara marginal de la societat a través de la fotografia

La Fundació la Caixa recorre, en una exposició, el món d'aquest artista suec

Retrat de Christer Strömholm.

TW
0

Al principi, Christer Strömholm fotografiava objectes influït per la seva feina com dissenyador gràfic. Més endavant, deixà allò immaterial per centrar-se en allò material, en allò humà. Cercà la part més amagada de la societat i la plasmà en imatges en blanc i negre, per mostrar al públic el costat fosc de la realitat. Des d'avui i fins al dia primer de setembre, la Fundació la Caixa acull una exposició que repassa l'obra del fotògraf suec.

Des dels anys 50 fins als 70, la mostra recorre dones, homes, transsexuals i al·lots. Strömholm s'endinsà en l'altre univers després de viure la Guerra Civil espanyola, quan va venir a Mallorca a fer de guia turístic. «A Palma va entrar en contacte amb prostitutes del barri xinès», explicà Jakob Strömholm, fill del fotògraf. A l'Illa va deixar de banda les imatges que havia fet fins llavors i s'acostà «al món marginal», digué ahir el fill d'Strömholm. A Palma seguí la tradició de «fer fotografies al carrer». Retratar «marines» que descansaven al costat de prostitutes o dones grans entrant a nedar agafades de la mà.

A París entrà en contacte amb transsexuals, una altra part de l'univers amagat. «Primer se'n va fer amic i, a través de la companyonia, els va fotografiar», segons el fill d'Strömholm. Es tractava d'un intercanvi entre el fotògraf i el transsexual. «Strömholm els mostrava com a dones». No tan sols això: també els mostrava «amb tendresa, amb un rostre humà». En les imatges es poden veure les seves escenes diàries. Vestint-se, desvestint-se a la seva casa o al carrer, mostrant la quotidianitat d'un món marginal. «Strömholm coneixia la responsabilitat del fotògraf davant d'una imatge». Per això, sempre demanava permís a la persona abans de disparar.

Strömholm visqué una infantesa traumàtica, que el dugué a veure's com algú especial. «Se sentia fora de la societat, totes les seves fotografies són una feina autobiogràfica». Allà on més es veu és en els retrats d'al·lots, sempre «tancats o darrere d'una barrera», digué el fill d'Strömholm. Durant la Guerra Civil espanyola, Strömholm menava una ambulància del bàndol republicà. D'aquesta manera, conegué el país i les seves múltiples facetes. L'exposició recorre ciutats com Barcelona o Madrid, a més de Palma, París, Conca, Hiroshima i Tarragona, entre altres localitats. També s'inclou un vídeo realitzat per un dels fills del fotògraf en el qual el mateix Strömholm explica la seva vida i la seva obra.

La mostra acaba amb una altra faceta de l'artista plasmada en murals pintats, mans en murs o ninots. «No cercava provocar per provocar, volia mostrar l'altra realitat», digué Jacob Strömholm. Sempre tenia una idea clara: «Les fotografies havien de transmetre el missatge del fotògraf per si mateixes, havien d'explicar per si mateixes què volia dir». Un sistema de treballar i una manera de fer arribar a la societat el seu costat més recòndit i amagat.

Funció d'enllaç
Christes Strömholm pertany a una generació de creadors que en l'art del segle XX han tingut una funció d'enllaç. A través de la seva obra, Strömholm aconsegueix anar més enllà de la inqüestionable qualitat artística que ofereix, per presentar un document de primer ordre sobre un món perdut. Amb la seva fotografia Strömholm oborda els temes des d'una perspectiva nova, amb una mirada pròxima al documentalisme, fins al punt que s'implica com a fotògraf i com a home.