Un catedràtic reconstrueix una obra que Chopin començà a escriure a Mallorca

El preludi és una de les dues peces que el compositor romàntic deixà inacabades

Jeffery Kallberg.

TW
0

Un catedràtic d'Història de la Música de la Universitat de la Pennsylvania, Jeffery Kallberg, ha reconstruït un preludi que el compositor romàntic Frederic Chopin deixà inacabat durant la seva estada a la Cartoixa de Valldemossa. La partitura, conjuntament amb una altra, són les dues úniques peces que el compositor deixà inacabades quan morí el 1849 a l'edat de 39 anys.

A la seva mort, en un afany perquè de la seva música només en quedàs allò que ell considerava «perfecte», deixà per escrit que tots aquests documents, així com d'altres sense publicar, fossin cremats. Un desig que no fou acomplert i que avui ha permès ressuscitar aquest preludy. La partitura fou localitzada a la llibreria Morgan de Nova York, on feia vint anys que es guardava.

Diferents mitjans de comunicació americans s'han fet ampli ressò del treball, i, en una entrevista a la CNN, el catedràtic explicà com «ressuscità» la peça musical i la seva aparent significació. La composició és, segons afirmà, «una peça experimental. No es correspon ni molt manco amb la típica música de Chopin, sinó que és una peça molt fosca i turbulenta». A través d'ella, «Chopin volia expressar el seu patiment psíquic per la malaltia que patia "tuberculosi" i escollí per fer-ho la tonalitat en Mi bemoll menor».

El preludi, ressenya l'entrevista, «fou escrit per Chopin a gran velocitat, com si tengués por de no poder acabar-lo. Però, per algun motiu, quan el tenia a mitges decidí centrar-se en una altra peça, encara que en conservà tots els papers». D'aquesta manera, «al document li mancaven algunes claus i determinades notes, que s'hagueren d'ajustar». Una feina que ha duit anys d'investigació i feina a Kallberg però a canvi de la qual «ha pogut aprofundir en el procés de composició de Chopin i en les seves idees musicals».