TW
0

L'«exemple» de col·laboració oferit pels 32 països que integren el Comitè Científic per a la Investigació a l'Antàrtida (SCAR) ha estat reconegut a Oviedo amb la concessió del premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional. El president del jurat, Leopoldo Calvo Sotelo, féu públic el premi destacant que el Tractat Internacional Antàrtic és «un dels exemples més mereixedors d'universal reconeixement al camp de la cooperació internacional».

Els membres del jurat assenyalaren que l'Antàrtida és avui, gràcies a la protecció del Tractat, l'únic continent desmilitaritzat del món, sense conflictes bèl·lics, net ambientalment i dedicat amb exclusivitat a l'estudi de la biosfera i al coneixement de fenòmens climàtics «tan transcendentals» com els problemes de la capa d'ozó i l'«efecte hivernacle»», pel que constitueix «el gran lloc de vigilància del present i el futur del clima mundial».

Després de conèixer la concessió del guardó, el secretari executiu de l'SCAR, Peter Clarkson, declarà des de Londres «encantat» que és «un gran privilegi» l'adjudicació del guardó. També va valorar la distinció el vicepresident de l'SCAR, l'investigador xilè José Valencia, qui afirmà que el premi encoratja «uns científics molt especials, altruistes i sacrificats, a l'únic continent en el qual no circulen els diners».

La candidatura de l'SCAR, del qual formen part els 32 països que disposen de programes d'investigació propis al continent gelat, havia estat proposada pel rector de la Universitat d'Oviedo, Juan Vázquez, membre del jurat. Vázquez va destacar que amb la concessió d'aquest guardó s'ha premiat «el pacifisme, l'ambientalisme i la cooperació científica». A l'Antàrtida, l'Estat espanyol té dues estacions científiques, la Juan Carlos I i la Gabriel de Castilla, i dos navilis científics espanyols, l'Hespérides i el Las Palmas» visiten constantment aquest territori i els seus mars en campanyes d'estudi.