El desafiament de Barleta (1502)

TW
0

Això va ser un famós combat entre onze cavallers espanyols contra onze francesos a la ciutat italiana de Barleta, dins l'actual província de Bari i amb port sobre l'Adriàtic. Entre els primers hi figurava el no menys famós García de Paredes i entre els francesos un tal Bayard, també molt celebrat a la seva terra. La lluita durà cinc hores i busques, i passat aquest temps, els jutges donaren l'enfrontament per acabat i declararen que tant els uns com els altres havien mostrat extraordinària bravesa, que no hi havia vencedors ni vençuts.

Quan García de Paredes féu la relació de com s'havia esdevingut aquell singular combat, Gonzalo Fernández de Córdoba, el «Gran Capitán», exclamà: Jo us havia enviat a la brega pensant que éreu millors! Aquest Diego García de Paredes havia nascut a Trujillo el 1466 i morí el 1530. Fou, efectivament, company i mà dreta de Gonzalo de Córdoba, i fou molt popular a causa de la seva gran estatura, quasi un gegant, i de la seva força prodigiosa, dues qualitats que foren font de nombroses llegendes.

El «Gran Capitán», per altra banda, havia nascut el 1453 a Montilla, prop de Còrdova i havia adquirit gran fama en les guerres contra els moriscs. Després, els reis Catòlics li confiaren una expedició de guerra a Nàpols, en el decurs de la qual conquerí Tarento, i aconseguí després la victòria de Cerinyola contra els francesos. Ja Nàpols en mans dels Reis, suposaren aquelles gestes que Gonzalo de Córdoba fos nomenat «Condestable» d'aquell regne.

Tanmateix, el rei Ferran no tardà molt a llevar-li tal càrrec de les mans, i li demanà comptes de la seva gestió napolitana. Diuen que presentà aquest uns comptes absurds, molt mals d'entendre, que el monarca no va saber interpretar. Decebut, el Gran Capitán marxà a Granada, on es va voler oblidar de la Cort, de la guerra i de la política. Des de llavors, quan ens trobam amb qualsevol relació de despeses que ens semblen exagerades o feta de qualsevol manera, a caprici de l'administrador, solen dir: Això pareixen els comptes del Gran Capità.

Però hem parlat del campió García de Paredes i se suposa que hem de dir també alguna cosa del campió francès, el tal Bayard, que havia per nom complet Pierre Terrail, senyor de Bayard, que visqué del 1473 al 1524, admirat pel poble i celebrat tant per la seva bravesa com per les seves virtuts de cavaller.

Així, doncs, el desafiament de Barleta fou un combat entre cavallers, quasi esportiu, tot i que s'hi jugaven la vida, sense altres intencions que les de demostrar bravesa. Potser aquesta forma de veure la cavalleria i la carrera de les armes difereix un poc de com explicava Ramon Llull la seva en el seu Llibre de l'Orde de Cavalleria, en especial quan en el setè capítol diu que «cap cavaller pot ignorar les set virtuts que són arrel i fonament de tots els bons costums i vies i camins de la celestial glòria perdurable...».

Miquel Ferrà i Martorell