Joan Valent obrirà el Festival de Mèrida amb «Troya siglo XXI»

El compositor mallorquñi posa música al ballet que revisa una llegenda de l'antiguitat

Joan Valent es mostra satisfet d'aquest treball.

TW
0

El compositor Joan Valent posa música al ballet Troya siglo XXI, que inaugurarà a començament del mes que ve el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida. L'obra, escrita per Jorge Márquez i per Gerardo Vera, és en si mateixa una revisió actualitzada de la llegenda que narra l'enfrontament entre Aquil·les i Tennes, el fill d'Apol·lo. Segons explicà Valent, el ballet combina tres estils musicals prou diferenciats: el flamenc, el clàssic i el contemporani. D'aquesta manera, el ballarí Rafael Amargo es farà càrrec de les coreografies de flamenc; la dansa clàssica serà protagonitzada per María Giménez Mediavilla; i la dansa contemporània, per Mateo Levaggi, coreògraf titular de l'Òpera de Torí. Un espectacle amb primeres figures de devers una hora i mitja de durada i el fil conductor de la qual serà la narració feta per l'actriu Àngela Molina a través del paper de Tetis, mare d'Aquil·les.

La música serà interpretada per l'orquestra de Joan Valent, l'Ars ensemble, acompanyada per la secció de flamenc d'Amargo. Durant les intervencions d'Amargo, per contribuir al ritme flamenc, l'Ars Ensemble tocarà amb el guitarrista Niño Josele, i cantarà la coneguda cantaora Montse Cortés. El mallorquí, que, amb aquesta obra, gairebé s'estrena com a compositor de peces de ballet, va fer referència ahir a la dificultat que ha tingut a l'hora de comprodre la música «per mantenir al llarg de tot el temps un mateix estil que doni un sentit global i de continuïtat als tres vessants diferents del ballet i, alhora, permeti que es diferenciïn».

Valent destacà estar molt satisfet del resultat d'aquest treball i reivindicà la vigència d'aquesta història de l'antiguitat. Segons digué, «aquella disputa avui dia encara es repeteix. És el mateix que passa entre els jueus i els palestins, o entre el poder blanc que domina les minories ètniques i els més dèbils». Aquest és el segon any en què el compositor mallorquí pren part en aquest festival d'estiu, un dels més destacats i reconeguts en l'àmbit estatal. L'any passat ho féu amb Èdip rei. Després d'aquesta estrena, l'espectacle també prendrà part, entre altres festivals clàssics, en el de Peralada i al de Sagunt... Fora de l'Estat s'estrenarà a Nàpols i, a manca de confirmar-ne les dades, també es preveu que la temporada que ve es pugui veure a Madrid, al Teatro Real.