Les dames a la platja (1906)

TW
0

La reina Victòria Eugènia augmenta el nombre de les seves dames i les tria joves, cultes, elegants i modernes. Rebutja les vestimentes serioses i obscures i imposa la roba encarregada a París de colors vius i alegres. Decideix, per altra banda, en aquesta temporada d'estiu, de banyar"se a la platja. Moltes de les velles dames de la Cort posen el crit en el cel. Com és possible? La pròpia reina banyant"se a la platja? És una iniciativa de «l'anglesa», que és com l'anomenen, imperdonable. Tanmateix, les que critiquen i les que no critiquen, acabaran també prenent els banys de mar com la seva reina i aleshores, la polèmica entre les dames joves i les velles és sobre quants de centímetres de cama pot mostrar una senyora decent quan es troba sobre la sorra i a punt d'entrar en les ones. En realitat, les dones es banyen, però molt vestides. La roba de bany els cobreix tot el cos, encara que s'ajusta una miqueta més que la roba del carrer a les seves formes. Així, les platges aristocràtiques canvien d'aspecte i el mèrit de tot això és de la reina, que ha imposat tal moda. La reina es pinta. Fa servir el maquillatge en les seves formes més diverses. I això és un altre petit escàndol entre les dames de la Cort. Tanmateix, totes, acabaran imitant"la. I encara, com explica l'historiador Federico Bravo, apareixerà aquell estiu una altra qüestió polèmica que té per protagonista «l'anglesa». És veritat que la Reina fuma cigarretes? Doncs sí.

Com en la cançó del couplet, Victòria Eugènia fuma, quan espera... Fuma dos o tres cops al dia, encara que les seves dames ho pinten espantós, com si es tractàs d'un fumeral permanent...

«La jove reina "diu Matilde Muñoz", blanca, rosada i daurada manifestà ben aviat les seves senzilles afeccions: li agradaven els aperitius de caviar, sentia autèntic entusiasme per les danses americanes, que es posaven de moda, i sentia veritable passió per la música de Puccini. Un hivern sense escoltar La Boheme li hagués paregut a la jove sobirana la pitjor de les dissorts. Era doncs necessari que hi hagués teatre Reial...». Però els diumenges d'estius on també diumenges de toros i la gent parla i no s'atura de parlar, amb grans lloances, de personatges de la tauromàquia com Gallito, Belmonte... i fins i tot, d'una personalitat transvestida. Diuen les cròniques que «s'ha promulgat una ordre de Governació que prohibeix l'actuació de les dones toreres i així, Maria Salomé, La Reverte, deixa d'esser dona i es presenta com noveller home amb el nom d'Agustín Rodríguez i arriba un moment que ningú sap si Maria Salomé és una dona que s'ha convertit en home o és un home que durant molt de temps es va fer passar per dona. Sembla que es tractava d'aquest darrer cas...».

Estiu 1906. Sol, toros i platja.

Miquel Ferrà i Martorell