TW
0

«Què escriuria Santiago Rusiñol si tornàs a Mallorca?», es va demanar Pere Rosselló Bover. La resposta es troba en L'infern de l'illa, l'última obra de l'escriptor publicada a la col·lecció Tià de sa Real. L'autor cercava demostrar que «les coses han canviat» usant diverses figures històriques. La lectura de La Divina Comèdia va fer que Rosselló Bover es qüestionàs «qui aniria a l'infern» en l'actualitat.

Va creuar aquesta idea amb la tornada de Rusiñol i l'observació d'«una nova illa de la calma per crear la peça». «Vaig imaginar que Rusiñol tornava amb avió i que no podia sortir de l'aeroport perquè era molt gros». Com que es trobava atrapat, Rusiñol «viatjava a l'infern», situat sota de l'aeroport en forma d'ensaïmada.

En la travessia, diversos escriptors acompanyen Rusiñol com, per exemple, Llorenç Villalonga per la seva caricatura de la societat dels anys 30 a Mort de dama. Durant el recorregut per l'infern apareixen altres personatges com Gabriel Alomar o Antoni Maria Alcover, dos escriptors que «representen la defensa del país i de la llengua», segons Rosselló Bover. Cada un dels personatges literaris mantenen la seva forma de parlar i escriure. «Intent imitar els estils dels autors».

En el seu viatge, Rusiñol recorre els diversos sectors de la societat. «Mostra una visió crítica d'alguns problemes de la Mallorca actual». «El turisme, els problemes de trànsit, la falta de tranquil·litat i de qualitat de vida» són alguns dels punts d'aquest singular recorregut.