«L'enfonsament del Titànic» de Duran obre el festival de Sitges

L'espectacle, que s'estrena avui, es podrà veure a Teatres del Món

TW
0

El director mallorquí Rafel Duran obre avui vespre el Sitges Teatre Internacional amb el muntatge L'enfonsament del Titànic de Hans Magnus Enzensberger, darrer premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats. Es tracta d'una producció impulsada pel Govern de les Illes per fer part de Teatres del Món a la qual després s'afegí Sitges i el Greg, festival en el qual també es representarà el mes de juliol. Després d'un mes de feina per adaptar el poemari d'Enzemberger i atorgar-li una dramatúrgia, Duran, servint-se d'un llenguatge eclèctic on hi ha text, cançons, coreografies i teatre-dansa se serveix del Titànic per explicar la «catastròfica» història del segle XX.

«Es tracta d'una metàfora -digué- sobre tot el segle passat a través d'una autocrítica d'Enzemberger a les esquerres». Enzemberger, d'ideologia marxista, escriví el poemari a Cuba el 1968, deu anys després de la revolució cubana. Després perdé la còpia i reescriure-la li dugué gairebé deu anys. El poemari sortí publicat el 1977 i en aquest «ja demostra una gran visió del segle. Amb el seu pensament profetitzà l'esbucament del mur de Berlín i el descontrol de les esquerres», explicà Duran. Ara, l'espectacle ajunta tot aquest pensament d'Enzemberguer en un «espectacle de creació a tots els nivells» i força «atrevit» en el qual Duran assenyalà que es «llançà directament com en una piscina sense aigua».

Tot el segle XX viatja dins el Titànic. l'Iceberg, el naufragi, la mort de gairebé tots els passatgers de tercera i la salvació de gairebé tots els de primera classe. Ensemberger burxa dins la ferida, hi suma tots els esdeveniments catastròfics i en fa una crònica del desencís. Així, davant el públic desfilen els espectres d'aquest enfonsament espiritual de l'home modern, en crisi constant amb les seves esperances o ideologies. Com sol ser habitual en els muntatges de Duran, la producció té l'escenografia del també mallorquí Rafel Lladó. Aquest atorga una gran força visual al muntatge, molt minimalista.

Pel que fa als actors, sis seran els protagonistes. Les mallorquines Caterina Alorda i Asun Planas i Xavi Morte, Philip Rogers, Oscar Intente i el músic Joaquim Alfaro. Enguany és la primera vegada que una producció del Govern inaugura el festival de Sitges. La producció es podrà veure a Mallorca dintre del festival Teatres del Món la setmana que ve. Pel que fa al festival de Sitges, en aquest prendran part més de trenta espectacles. El festival es presenta amb una renovada vocació de ser un escenari per a la creació contemporània arriscada i de qualitat de tot l'Estat i «una porta oberta» a les companyies que en ocasions tenen «difícil accés als escenaris catalans».