Bieito du a Alcúdia un «Macbeth» que porta el clàssic a l'actualitat

La nova oferta de Teatres del Món es representa en català

TW
0

Amb un muntatge si cal encara més arriscat i personal que el que presentà l'any passat dins de Teatres del Món, Calixto Bieito torna a Mallorca amb el seu darrer i polèmic espectacle, el clàssic de Shakespeare Macbeth. Una obra que després de passar pel filtre de la imaginació de Bieito incorpora substancials canvis respecte de l'original que no deixaran indiferent ningú que hi assisteixi. Aquest és, almanco, el propòsit que cerca el director. El muntatge es presenta en català avui i demà a l'Auditòrium d'Alcúdia. El muntatge, protagonitzat per Mingo Ràfols en el paper de Macbeth, compta entre el seu repertori amb dos actors balears, Santi Pons (Duncan) i Miquel Gelabert (Banquo). Ahir, durant la presentació d'aquesta producció del Teatre Romea, aquest darrer, donà a conèixer alguns dels nous ingredients que incorpora Bieito.

Començant per l'escenografia, els personatges es converteixen en una família de mafiosos i l'obra s'ambienta en un decorat d'una casa de camp qualsevol dels anys seixanta dins de la qual presenta una ambientació del tot colorista i allunyada d'ombres i penombres. Alguns dels personatges del clàssic han desaparegut o han estat relegats a un tercer pla mentre s'incorporen infants. El director també ha canviat el desenllaç de l'obra i inclou temes musicals diversos. D'aquesta manera el final acaba amb la interpretació per part de Macbeth de Dead is not the end de Nick Cave. Amb totes aquestes novetats, Gelabert avançà que «els que han llegit el clàssic durant els primers moments estan desconcertats, no saben molt bé on es troben».

Així i tot, Gelabert defensà la innovació dels grans clàssics assegurant que al final «les variacions que introdueix Bieito són bàsicaments formals i l'obra manté la seva esència». Amb aquests canvis, segons Gelabert, «Bieito connecta una obra del segle XVI amb la societat actual en fer fora el distanciament en el temps atorgant-li quotidianeïtat i unes dimensions properes».