Bloom: «Ramon Llull era més que un escriptor d'un gran interès estètic»

L'assagista parlà a Palma sobre «El futur de la imaginació literària i les seves formes»

El crític i assagista nord-americà visitarà avui alguns indrets de l'illa. | S.C.

TW
0

Un accidentat viatge amb vaixell de Barcelona a Mallorca, amb una Mediterrània més regirada del que un nord-americà acostumat a altres mars més braves podia imaginar, va deixar el crític literari Harold Bloom bastant malparat, una desafortunada aventura que se suma a les dues intenses jornades viscudes a la Ciutat Comtal on, abans d'ahir, va rebre el Premi Internacional Catalunya dotat amb 80.000 euros. Amb la salut malparada, com va ironitzar, "«m'havien dit als EUA que trobaria el Mediterrani com una pista de gel»", ahir va acudir als seus compromisos públics, entre ells una conferència al Centre de Cultura de Sa Nostra. Va ser una llàstima que la seva amabilitat es veiés entelada per l'escàs temps del qual van disposar els mitjans per a una trobada relaxada.

Assagista controvertit en la cultura anglosaxona, en què té acèrrims partidiaris de les seves tesis alhora que encesos detractors, el seu cànon de la literatura occidental, amb 26 autors, inclou Cervantes, encara que la culminació és Shakespeare. De l'escriptor castellà va dir que si en el sistema educatiu espanyol els alumnes adolescents no llegeixen l'autor d'El Quixot serà un «desastre cultural». Si les conseqüències del viatge li ho permeten, entre els seus plans destaquen una visita al Secar de la Real, en el monestir del qual va viure i treballar Ramon Llull, i a Valldemossa.

Bloom, que aposta per una literatura que ajudi els lectors a conèixer-se millor, com ell assegura que succeeix amb la de Shakespeare, l'obra del qual analitza a Shakespeare, la invenció de l'humà (Anagrama), va dir que els professors, com a col·lectiu, no podran fer molt per «enganxar» al·lots i joves a la lectura, responsabilitat que deixa a les mans del sistema educatiu que és el que pot establir «els estàndards». I respecte a les possibilitats dels pares creu que es tracta d'una «voluntat individual». En un país com Espanya, amb unes de les xifres de lectura més baixes d'Europa, Bloom aposta pels escriptors clàssics autòctons que poden ajudar els futurs lectors adults a desenvolupar la seva «capacitat cognitiva».

La falta de discerniment, de criteri propi, no ajudarà si «van de Harry Potter a Stephen King». Després de declarar durant dos dies a Barcelona la seva admiració per l'obra de Ramon Llull, a qui al costat de Foix, Espriu i Rodoreda va destacar a Catalunya com un dels autors del cànon català, el crític i assagista va tornar a qualificar l'intel·lectual mallorquí de «sobrehumà i prodigiós», ressaltant a més que és «més que un escriptor d'enorme interès estètic». També va ressaltar la seva «gran capacitat especulativa i la seva aptitud per absorbir tot el coneixement». «Teòleg més que pragmàtic», va recordar el seu «ferotge catolicisme», que volia convertir jueus i musulmans. Bloom va recordar també el seu interès per Joan Perucho i la seva Les històries naturals, «una novel·la fantàstica», a la qual torna en ocasions.

Literatura  
«La vertadera paranoia és voler saber-ho tot», va dir ahir en la seva conferència l'assagista i crític literari Harold Bloom que, com era d'esperar va omplir l'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra. Bloom va parlar de literatura, del plaer de llegir i del que això ha de costar al lector. També va parlar d'Homer, «el millor contista»; de Proust, de Joyce, Kafka, Beckett, del que considera grans autors. Bloom tampoc es va oblidar de desenvolupar la tesi que la literatura del present i del futur necessita la presència d'una individualitat creativa, genial.