Les festes de la Coronació (1902)

TW
0

Fa ara cent anys i al llarg de vuit dies, eren celebrades, arreu de l'Estat, unes festes amb motiu de la coronació d'Alfons XIII, A Madrid, i l'espectacle era sumptuós. Es tirava, com aquell que diu, la casa per la finestra. Mentrestant, el primer Consell de Ministres és una tempesta. El rei, que es creu amb prou experiència, tot i que és un al·lotet de batxillerat, discuteix amb els seus ministres, amb homes de gran prestigi, enmig dels quals Weyler, de figura imposant. Escriu un cronista: «Madrid bull de llums, de música i d'esplai, cosa, que com és sabut, obliga els pobles a oblidar el que és transcendent i a acceptar el goig del moment. Hi ha una gran desfilada militar en el passeig del Prado, de més de catorze mil homes de totes les armes, amb els vistosos uniformes de l'època per als dies de gala, plomes, entorxats, metalls lluents, banderols, banderes, pífans, tambors, timbals i cavalls, molts cavalls, blancs, grisos, negres, amb les crins ornades amb vetes de flors i bolles de colors. També hi ha batalles de flors en el Retiro, tones i tones de flors que han portat de València. Es dóna un ball en els salons de la Borsa i, com és natural, entre tanta bauxa, no hi podien mancar els espectacles de tauromàquia. Hi ha, en aquestes curses de bous, quelcom, certament més cruel que l'art dels torejadors i que és aplaudit amb entusiasme pel populatxo. Els alabarders, prop de la Porta de Madrid, on hi han improvisat un cós, entaulen batalla amb els bous, ferms, dempeus. Les feres, desconcertades, reparteixen cops de banya i els soldats, bons cops d'alabarda. La sang encén els ànims. Com una gran cortesia reial d'aquests dies, la gent de Madrid pot visitar el Palau.

No tothom. Hi ha una selecció prèvia. Hi ha grans cues, però molts restaran amb les ganes d'entrar-hi. Un dels darrers actes solemnes és una gran concentració de batles de tot el país, milers de batles, quan, com diu un diari, les arques del Tresor són quasi buides. I tots aquests batles viatgen de franc i són allotjats i mantinguts mentre dura la seva visita a la capital. Es tracta de victorejar el rei i demostrar-li la seva adhesió. Weyler no ho veu gens clar, però no es pot desdir del que ja ha dit: «Si la primera condició d'un home d'Estat és la lleialtat, en un rei constitucional és un requisit indispensable».

Però és evident que tot se n'anava per les bardisses.
Alfons XIII té setze anys. S'ha salvat de la bomba que un terrorista de cognom Puig volia fer esclatar als seus peus. La capital segueix essent un espectacle. Les carrosses dels grans dignataris europeus es deixen veure pels seus carrers: l'arxiduc Carles Albert d'Àustria, el gran duc Vladimir de Rússia, el duc de Connaught, el príncep Joaquim Albert de Prússia, el duc de Gènova, els prínceps hereus de Dinamarca i de Grècia, el duc de Porto, el príncep hereu de Siam, el príncep hereu de Suècia... i molt més.

Un espectacle que costava més car del que la gent pensava.

Miquel Ferrà i Martorell