Antònia Vicens presentà la seva obra «Lluny del tren» a Barcelona

L'autora diu que la novel·la és una «protesta contra la infelicitat»

TW
0

L'escriptora Antònia Vicens (Santanyí, 1941), una de les autores més destacades de l'anomenada Generació dels 70 de la literatura catalana, presentà ahir a Barcelona la seva darrera novel·la, Lluny del tren, editada per Destí. L'autora afirmà que el llibre és una «protesta contra la infelicitat», en el qual Cecília, el personatge central, intenta encaixar, sense aconseguir-ho, els seus desitjos amb la cotilla que li imposa la societat. Vicens apuntà que la novel·la ve a denunciar també «l'allau de prepotència que desprenen actualment els mitjans de comunicació, com també els grans poders econòmics».

Aquesta altivesa, segons l'escriptora, es descriu per una cada vegada «més manifesta servitud per la joventut i la necessitat de semblar més joves del que en realitat som» en una societat en la qual aquest fenomen provoca l'existència de «molta angoixa».

A Lluny del tren, Cecília està casada amb Magí, un homosexual amb qui pactarà viure junts per donar-se afecte sense posar-se l'un en la vida de l'altre. En la seva recerca de la felicitat i de la seva cosina Miquela, personatge que mai no apareix però per qui Cecília sent admiració, la protagonista serà presa per boja i internada en un manicomi. Així mateix, una varietat de personatges es passejarà per la novel·la, en la qual la infelicitat s'instal·la en la vida de tots.

Vicens, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana a les Balears, va obtenir el 1967 el premi Sant Jordi per 39è a l'ombra, on descrivia l'impacte del turisme a Palma. Altres narracions de Vicens han estat també mereixedores de reconeixements, forjant-la com una escriptora de referència.