CRISTINA ROS. Burgos.
«Vull guardar un cert misteri sobre el meu treball a la Seu», assegurava ahir l'artista felanitxer Miquel Barceló després d'inaugurar una exposició d'algunes de les seves últimes obres en una sala annexa al claustre romànic de l'abadia de Santo Domingo de Silos a Burgos. Tot i així, aquesta mostra, que recull tres pintures de mitjà format i dotze peces de ceràmica realitzades per l'artista, inclou alguns esbossos de la que serà la seva ja pròxima intervenció a la capella de Sant Pere de la Catedral de Mallorca, erigint-se aquesta en la primera presentació que fa l'artista illenc d'aquest procés de treball. «Encara que mai no faig projectes molt precisos, ja que quan treball em deix portar pel material i el contacte amb aquest, les peces d'aquesta exposició realitzades en uns tallers de Vietri, a Itàlia, són d'alguna forma assaigs per trobar la tècnica adequada i per veure com respon la cadira a aquests volums, formes i dimensions», va afirmar l'artista.
«L'argila es torna pa sense fer amb prou feines res; és un material dúctil, però no dòcil», assegurava Barceló davant una peça que, precisament, mostra un pa de generoses dimensions, realitzat en terracuita i recobert de pintura negra. Més enllà, dos relleus de modelats sinuosos donen forma als cossos i als grans caps d'uns peixos de boques vistosament obertes. «M'interessen aquests forats com zones fosques. És, d'alguna forma, el buit, l'interior de l'obra», diu qui abans havia esmentat com un dels seus referents a Fontana, a més de Pablo Picasso i Joan Miró "«que absurd que aquest no pogués realitzar el seu somni a la Catedral!».
El pintor parla del projecte de la Seu com «un treball llarg i molt laboriós». Seran, segons les seves pròpies paraules, «uns 300 metres quadrats, de gairebé 20 metres d'altura, que recobriran la capella de Sant Pere com una segona pell, amb volums que superen el metre de grossor. Amb una terracuita de color molt similar al de la pedra gres amb la qual es va construir la Catedral, aquesta es pintarà amb tonalitats blanques, negres i algunes zones de color molt potent. El tema, ja se sap, és el miracle dels pans i els peixos, en una al·legoria que entra perfectament en la línia temàtica de la meva pintura», conclou Barceló.
«Estic treballant en aquest projecte cada dia, a Vietri, però no puc dir quan estarà acabat, ja que és molt difícil posar terminis d'execució quan es treballa amb una tècnica nova. Aquesta segona pell de ceràmica es realitzarà enterament en aquests tallers italians; després, la muntarem a la capella com si d'un puzle es tractàs. No m'interessa que es vegin les diferents peces com una quadrícula, com es veuen habitualment els murals de ceràmica. Estic treballant aquesta obra com si fos un gran quadre, sense ruptures, el que és una tècnica inèdita», diu l'artista, abans de confirmar que podria estar treballant a la Seu «d'aquí a sis mesos i tenir el treball acabat en un any o any i mig». Per a una segona fase, va dir, queden els vitralls, «que probablement es faran a Tolosa, i les gàrgoles, de les quals només tenc dibuixos i que es treballarien també a Vietri».
Encara que els treballs preparatoris de la intervenció a la Seu palmesana van centrar ahir, a Santo Domingo de Silos, gran part de l'atenció informativa, no són aquests centre ni protagonistes de l'exposició a l'Abadia, una mostra d'escasses dimensions, amb peces de mida discreta, en la qual, tanmateix, es contemplen els temes essencials de l'obra de Barceló en els últims anys: cabres, porcs, camells i altres animals, cranis "«objectes de màgia i presència intensa a Àfrica, on pas part del any com una forma de neteja física i espiritual»", productes de l'horta i mapamundis "«una cosa que ve de la tradició cartogràfica de Mallorca, de la qual, com a mallorquí, em puc sentir molt orgullós: és un acte de crear mons sense sortir de l'Illa».
De les tres pintures que s'exhibeixen en aquesta mostra, Barceló afirmà haver-les treballant amb el quadre al revés, penjat al sostre, «produint-se unes estalactites que són pintura acumulada com imatge del pas del temps», i les va relacionar amb la seva admiració «per les coves de l'Illa».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.