Les portes calentes (480 a.C.)

TW
0

Lleònides I, rei d'Esparta, és considerat pels cronistes com el gran heroi del pas de les Termòpiles, que defensà contra els perses i on morí, juntament amb tres-cents dels seus soldats. Les Termòpiles o Portes Calentes, famós congost de Tessàlia, entre la muntanya Anopeu i el golf Màlic, fou doncs el punt on aquell monarca dels espartans volgué aturar l'exèrcit sencer de Jerges. Aquest, rei dels perses entre 485 i 465 abans de Crist, fill de Darius I, havia sotmès Egipte i, prosseguint amb els projectes del seu pare, envaí l'Àtica i arruinà Atenes, encara que vençut a Salamina, va haver de fugir a l'Àsia.

Però tornem a les Termòpiles, allà on Jerges no podia imaginar que aquell minvat grup de grecs li volgués disputar el pas. Fou aleshores quan va escriure un missatge a Lleònides amb aquests mots: «Lliura les armes!», i l'espartà, retornant-li el correu, va escriure davall del text anterior: «Vina i agafa-les!»

Tanmateix, un traïdor anomenat Efialtes indicà als perses un camí o una drecera que els permetia de donar la volta a la muntanya Anopeu. Atacats de front i per la rereguarda, els grecs serien exterminats. Sabent això, veient que era impossible fugir de la mort, Lleònides convidà a sopar tots els seus companys per celebrar que, com ell mateix digué, «aquesta nit soparem amb Plutó».

Recordem també que Plutó era, en la mitologia grega, el rei dels Inferns, fill de Saturn i de Rea, germà de Júpiter i de Neptú, espòs de Proserpina, per ell robada. Existeixen retrats de Lleònides, entre els quals un bust escultòric del segle V abans de Crist que ens mostra un home de mirada aguda, nas breu, boca replegada en estrany somriure i un gran casc que cobreix bona part del seu crani, així com les orelles i la part posterior del coll. Un casc amb una abundosa cresta de plomalls.

El personatge ens pot recordar tants altres herois de la Grècia clàssica, ja nascuts de la realitat o bé de la ficció, com aquell famós Agamenó, que, com la majoria dels caps de tropa, sabia arengar els seus homes i commoure els seus esperits abans del combat amb mots com aquests, fruits de la dramatúrgia d'Eurípides: «He vingut a la sorrenca costa de la marítima Aulide navegant pels corrents de l'estret Eurip, deixant Calcis, la meva ciutat, comare de les aigües que es precipiten a la mar des de l'ínclita Aretusa, per veure l'exèrcit dels aqueus i les naus, que amb l'empenta dels rems solquen la mar dels bèl·lics herois. A aquests, cap a Troia en mil naus, el ros Menelau navega...» I és que entrar a la Grècia clàssica i els seus herois és com entrar en un altre món, on tot sembla més idealitzat i, si voleu, gloriós.