Verdaguer a la Gleva (1894)

TW
0

Vivia Jacint Verdaguer (no oblidem que es compleix enguany el centenari de la seva mort) la seva tragèdia i havent demanat préstecs a amics i coneguts, ja n'hi quedaven pocs. Però l'Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria li era fidel en la seva amistat i així, Verdaguer rebia d'aquell príncep de la casa d'Absburg la següent carta, certament afectuosa: «Molt estimat senyor: la primavera és venguda i amb ella es cant dels aucells en Miramar, mes ai! no és vengut encara es cantador celestial que per ventura la Mare de Déu de la Gleva té encautivat amb ses seues inspiracions en l'ermita de la Gleva. Si això és es cas, puga la Reina del cel donar"li es consei de venir per aquí amb sencera satisfacció d'aquell que tant lo venera i estima i que té un particular goig amb signar"se es seu molt sincer admirador».

Però Verdaguer passava per grans dificultats econòmiques. Vuit mesos després li era tramesa una altra carta de l'Arxiduc amb aquests termes: «Molt estimat senyor: Sa seua carta s'ha encreuada amb una meua que li havia enviada a la Gleva i que supòs haurà rebuda. He donat ordre a Brandeis Elbe (Bohèmia) que li envien amb un xec sobre París an es seu nom 1200 francs; d'aquest modo en tendrà fins a juliol, en el qual mes li remetran ets altres. M'ha parescut que d'aquest modo seria per vostè més còmodo que mensilment. Sent francs vostè tendrà encara un benefici bastant crescut amb es canvi en pessetes. Veig veure ahir es seu cosí que me va demanar de vostè. Li vaig dir que ja en tenia noves de la Gleva. Tots lo comanen molt. Es seu afm».

Com explica en la biografia Sebastián Juan Arbó, Santa Maria de la Gleva és un antic santuari amb aspecte quasi de fortalesa, situat en el camí que va Vic a Ripoll. Un lloc hermós que Verdaguer fa més hermós encara per via poètica i potser es vol enganyar a si mateix i pensà que no es tracta d'un desterro. Diu que «difícilment es pot trobar estança més bonica i millor, i sobretot per a un poeta sacerdot i viguetà, que aquest santuari. Es troba bellament assentat en un pujol, a la vora del Ter, que com una ampla falç de plata rellueix als seus peus; a mà dreta hi ha el verdós Montseny, i a mà esquerra, el Pirineu, quasi tot l'any blanc de neu, i al davant, una humil serra que uneix l'un amb l'altre, fent de muralla de verdor a la Plana. Més cap aquí veia el meu poble i els camps que, en la meva adolescència, jo havia regat amb la suor del meu front. En aquella ermita jo hi trobava l'afecte de dos amics sacerdots, un petit col·legi de nins, que al mateix temps eren l'escolania del temple, ocells teuladers que tenien el seu niu sobre la meva finestra, com el meu cor als peus de la sagrada imatge. La gent és creient, amorosa i senzilla, i de seguida vaig trobar a cada casa un amic i en cada camperol un mestre en el camp del llenguatge i de la poesia popular, que són la meitat de la meva hisenda».

Però el fet és que no el volien ni per Barcelona ni per Vic i un desterro, encara que es pinti amb bells colors, és sempre un desterro.

Miquel Ferrà i Martorell