«La nuvia de Fu-Manchú» (1937)

TW
0

Arthur Saxfield, (1883-1959), escriptor irlandès, emprà el pseudònim Sax Rohner per a les seves novel·les de misteri. S'especialitzà en història i fou un gran erudit en el tema de les ciències ocultes. Aquella tasca, poc rendible, l'hagué de compaginar amb obres de creació per al gran públic, obres que tingueren un cert èxit fins que descobrí el que seria un personatge excepcional, Fu-Manchú, el savi i malvat doctor Fu-Manchú, que eclipsaria Ward i Rohmer.

Al cap del temps, alguns comentaristes han vist en el personatge de ficció aquell príncep oriental, dues advertències premonitòries del Saxfield Ward historiador: El perill «groc», és a dir, la revolució xinesa, en llenguatge d'aquells dies, i els grans dictadors, com Hitler i Mussolini. A la novel·la La núvia de Fu-Manchú, en plena Costa Blava francesa, la gent emmalalteix misteriosament. Es tracta d'una estranya barreja de mosques tsé-tsé que produeixen la malaltia de la son i els jijens, puces que transmeten la pesta. El doctor Petrie analitza la cosa i veu que es tracta de manipulació humana. El mateix arriba a pensar sir Denis Nayland Smith, de la famosa policia britànica, Scotland Yard. Al final sabran que rere de tot això hi ha la fatídica mà del més savi i malvat representant del crim: el terrible Fu-Manchú. «Pujàrem per unes escales llargues, folrades de goma, com tots els llocs que havíem visitat d'aquell recinte, llevat d'un estrany estudi amarat amb l'olor de l'opi. "No crec que el laboratori d'investigacions fisiològiques li pugui interessar", va dir el doctor Fu-Manchú. És poc important malgrat que el company Yamamata, que s'ocupa en aquest moment d'uns experiments molt valuosos sobre la gènesi sintètica.

Ens ficàrem per un llarg corredor il·luminat i a cada banda hi havia una llarga filera de portes molt senzilles pintades de blanc, amb un número, com en les portes d'un hotel. Aquestes portes eren perfectment llises i no tenien picaport ni pany. "Alguns membres del nostre equip resideixen aquí. Pressionà un botó en la paret prop d'una porta que duia el número onze, i la porta s'obrí sense soroll. Descobrírem una sala d'estar, de gran pulcritud que donava a altres habitacions...

"De moment... "va dir Fu-Manchú amb la seva veu fonda, que es va interrompre sobtadament. Se sentí, aleshores, ressonar una estranya nota, com un gong, una vibració de l'aire més que un veritable so. Però el doctor Fu-Manchú s'aturà i els seus ulls extraordinaris es giraren al costat esquerre del llarg corredor.

"De pressa! "Em digué" Entri! I tanqui la porta! Hi ha un interruptor en el mur. Amb una pressió es tanca, amb dues s'obre. Estigui allà fins que l'avisin, això si vol seguir vivent...

Vaig obeir sense protestar. Un dels secrets del poder que irradiava aquell home singular consistia en què no dubtava mai de la seva pròpia autoritat ni de l'obediència immediata del que rebia l'ordre. I d'aquelles ordres emanava una força extraordinària».

Miquel Ferrà i Martorell