Llach: «Les Germanies són una cantata d'amor als Països Catalans»

Lluís Llac oferirà per darrer cop aquesta obra a la Diada per la Llengua de l'OCB

TW
0

«He tingut la gran sort i l'honor de cantar Germanies a les capitals del País Valencià, Catalunya, Catalunya Nord, i ara de les Illes. I amb aquesta tanquem el cicle. És molt possible que sigui l'última vegada que les interpretem. La veritat és que és un envolat de tantes dimensions que jo tampoc no tenc massa ganes de tornar-ho a fer. És una cosa que als 54 anys ja es comença a portar molt malament. I per tant, segurament serà el comiat de Germanies». Així s'expressà Lluís Llach, en la presentació del vessant musical reivindicatiu de la VIII Diada Popular per la llengua i l'autogovern, que tindrà lloc dissabte horabaixa a la plaça Major.

«Poder acabar aquí és un plaer. Estic molt content i honorat. Considero que ha estat una gran sort que l'OCB ho pogués fer. Va demostrar interès de seguida però després la producció és complicada i costosa», digué. Germanies és una cantata de set cançons, escrites pel poeta Miquel Martí i Pol i, puntualment, per Llach, que els ha musicades. Enregistrades en el disc compacte Temps de revoltes (2000), té una durada de 30 minuts. D'aquest estil, de llarga duració, succeeix a Porrera, El pont de mar blava i Itaca, per exemple. I, curiosament «va néixer el 1999 en un hotel de l'antiga plaça del Caudillo de València, que ja hi havia per motivar-se», rigué Llach.

En l'estrena a Balears, el contratenor Xavier Torra interpretarà el passat. Llach donarà vida al present per explicar el concepte de nació o país. La veu de Conxa Buika serà «el demà immediat fent incidència en l'aspecte de la diversitat i la integració, i des de la tolerància». Prop d'un centenar de nins de l'Orfeó Català i els Blauets de Lluc «intentaran defensar el futur». Quant a músics, se comptarà amb dotze.

Un a un el cantautor destacà la gran feina i capacitat dels artistes que compartiran escenari amb ell. Començant per Torra afirmà «sóc un fervent admirador»; mentre que de Buika destacà que li «sembla una gran cantant» i dels Blavets que «quan acceptaren vàrem ser felicíssims». Però, per sobre de tot possà en relleu la lletra de Martí i Pol, «una col·laboració extraordinària». Llach definí Germanies «com un projecte de cantata coral d'amor al que coneixem com Països Catalans. No volem fer una revisió ni històrica ni cultural, sinó que les volem cantar com un projecte de futur».

El macroespectacle compta amb un escenari de 300 metres quadrats, 200.000 vats de llum i 35.000 vats de so. Conjuntament amb les Germanies, Llach també oferirà un repertori de temes històrics. Abans, s'hauran desplegat una ballada popular amb Quart Creixent i un concert de S'Arrual Jazz Mort. A la presentació, Eugènia Gallego i Josep Sánchez, de Quart Creixent; Ricard Terrades, director del cor dels Blauets de Lluc; com també Antoni Mir, president de l'OCB, animaren que tothom s'apunti a l'espectacle.