Bèlgica aprova la legalització parcial del polèmic mètode de l'eutanàsia

TW
0

El Parlament belga aprovarà avui la llei de legalització parcial de l'eutanàsia, convertint-se així en el segon país del món a adoptar aquesta mesura després que els Països Baixos ho fes fa un any. Segons explicaren els polítics, l'eutanàsia quedarà estrictament definida en tots els punts i, per evitar qualsevol abús, els poders públics hauran de garantir el desenvolupament en els hospitals del país de programes de «cures pal·liatives». La votació és la darrera passa d'un llarg procés de tres anys de duració, obert després de l'arribada al poder el 1999 de la primera coalició 'laica' (liberals, socialistes i ecologistes) en 40 anys.

El Senat ja donà el seu vistiplau a la llei de l'eutanàsia l'octubre de l'any passat. Curiosament, en un país d'arrelada cultura catòlica com és Bèlgica, la idea de legalitzar la «mort dolça» no fou motiu de gran polèmica. De fet, segons els sondeijos, el 70 per cent dels belgues li donen suport sota condicions. El projecte de llei, aprovat el 25 d'octubre de 2001 per la cambra alta, defineix l'eutanàsia com «l'acte, practicat per un tercer, que posa intencionadament fi a la vida d'una persona a petició d'aquesta».

Una vegada aprovada, podria entrar en vigor el pròxim mes d'agost. Els informes que inclou diuen que no s'obliga els metges belgues a practicar una eutanàsia si no ho desitgen, i estableix múltiples aspectes. El pacient ha de ser major d'edat, capaç i conscient en el moment que presenta la seva petició que se li practiqui una eutanàsia i ha de tenir «patiment físic o psíquic constant i insuportable que no pugui ser calmat, causat per una afecció accidental o patològica incurable».

El pacient haurà de fer la seva petició «de manera voluntària, reflexionada i reiterada». El metge haurà de consultar altres dos facultatius abans de practicar-la. Una vegada realitzada, se considerarà que el pacient ha finat de mort natural.