És beatificat Joan Baptista de la Salle (1887)

TW
0

És beatificat pel papa Lleó XIII i canonitzat el 1900 Joan Baptista de La Salle, canonge, fundador de l'Institut dels Germans de les Escoles Cristianes (Reims, 1651-Rouan, 1719), que es distingí com a gran pedagog, de manera que en el moment de la seva mort existien en tota França vint-i-tres col·legis fundats seus, amb un professorat de dos-cents setanta-quatre mestres i quasi deu mil alumnes. Fill de Lluís de la Salle, conseller del rei de França, i de Nicolaua Moet de Brouillet, va passar una infància que demostrava la seva bona disposició per a l'estudi.

Als vuit anys començà a freqüentar l'escola, abans preparat per sa mare, i se li varen reconèixer, per part dels seus mestres, bones qualitats intel·lectuals, tant és així, que son pare el volia destinar a l'ofici de la magistratura. Però aquell al·lotet es volia consagrar al sacerdoci i després d'una mica d'estira i amolla, puix que el senyor de la Salle era bon catòlic, el deixà seguir el seu camí.

Tenia només onze anys quan ja fou comptat entre els clergues, això per disposició de l'arquebisbe de Reims. Rebé els quatre ordes menors el març del 1668 i estudià, profitosament, filosofia i teologia en el seminari de Sant Sulpici de París. El 1671 moria sa mare i un any després, son pare, fet que l'obligà a retornar a Reims, on s'hagué d'encarregar de la custòdia dels seus sis germans. Tanmateix, el 1678 rebia l'ordinació sacerdotal a la catedral de Reims. Ja un cop amb el seu ministeri, es dedicà a fer classes a les nines orfes de l'escola de la Congregació de les Germanes del Nin Jesús, les Dames Negres, fundada pel canonge amic seu Nicolau Roland a Reims i que havia mort en aquells dies. Un altre fundador d'aquella Congregació fou Nicolau Barré, en aquest cas a Rouan, el qual comptà amb l'ajut econòmic de la senyora de Maillefer. Però qui era aquesta dama? Era una dona de l'alta aristocràcia com les d'aquell temps, rica i capriciosa, mancada de bons sentiments. Un dia, un captaire acudí a la seva porta i ella el rebutjà de mala manera. Veient-lo malalt, el cotxer de la senyora el deixà dormir a l'estable. De poc li valgué puix que el matí següent era mort. La senyora, molt enfadada, acomiadà el cotxer. Llavors va fer cobrir el cadàver amb un llençol que li serviria de sudari. Amb aquell llençol el soterraren. La nit següent, quan la dama es va asseure per sopar, es trobà amb aquell mateix llençol que a manera de mantell ben estès sobre la taula. Allò fou interpretat com un miracle i la senyora Maillefer, molt commoguda, decidí de dedicar, des de llavors, la seva vida a les bones obres.

Joan Baptista de La Salle treballà de valent en aquella institució, però sabia que podia donar molt més. Aleshores decidí de fer la seva pròpia obra, és a dir, crear en la seva casa la primera escola amb l'ajut de joves mestres cristians. Era el 1681.

La semença fructificaria ràpidament.

Miquel Ferrà i Martorell