TW
0

La mort de Marià Villangómez va desencadenar tota una sèrie de reaccions del món polític, social i cultural balear, fet que posa en relleu la importància de l'eivissenc en les lletres de les Illes. Damià Pons, conseller de Cultura del Govern balear, va destacar que durant anys «ell sol fou la literatura catalana d'Eivissa i ho fou de manera abundant, generosa i amb un alt nivell de qualitat». Amb aquestes paraules expressà el seu pesar per la mort de qui qualificà de «poeta extraordinari», els llibres del qual representen la incorporació de la poesia eivissenca als grans corrents de la poesia contemporània. Visiblement afectat per la notícia, segons Joan Murenu, del grup UC, ha mort una persona «insubstituïble», i la tasca cultural de la qual ha estat un punt de referència per a tots».

«Ens deixa -va assenyalar la presidenta del Consell, Pilar Costa", una magnífica persona i un geni de les lletres catalanes el millor llegat del qual és la seva obra». El batle d'Eivissa, Xico Tarrés, considera que és una «pèrdua importantíssima» per a la societat pitiüsa: «Sempre serà un referent per al món de la cultura i de la literatura. En molta de gent ha deixat una llavor important. Ens hem de sentir orgullosos que hagi estat eivissenc». Encara que esperada, la mort de l'escriptor també ha representat un cop fort per a Antoni Marí Marí, delegat d'Educació a les Pitiüses: «Encara no m'havia pogut refer de la mort de Joan Marí Cardona quan se'ns en va un mestre de les lletres catalanes, un vertader patriarca de la nostra llengua i cultura».

Des de Salamanca, el poeta lleonès Antonio Colinas, estretament lligat amb l'illa i amb Marià Villangómez, va considerar la luctuosa notícia com «una gran pèrdua per a Eivissa, per a la seva cultura, però es perd també una excel·lent persona, molt dialogant i que va fer sempre gala d'una gran cortesia». El pintor Rafel Tur Costa, afligit, va recordar l'amistat que l'unia al poeta i va subratllar la gran pèrdua que suposa la seva mort per a les lletres catalanes: «Era el poeta emblemàtic del segle a les Pitiüses, el més important en català pel seu domini del llenguatge i per la seva riquesa de vocabulari». «No m'atreviria a parlar -assenyala el poeta Manel Marí- de buit després de la seva mort, perquè ens ha deixat un llegat vastíssim: la seva obra és d'una qualitat inqüestionable i ha suposat un estímul, ja que ha creat una escola de la qual molts hem sorgit».

Des de Formentera, el seu batle, Isidor Torres, va fer especial esment de les paraules que el poeta va dedicar a l'illa. «És l'autor de la poesia de Formentera, la que descriu millor l'illa, perquè arriba al cor de la gent que l'ha llegit». El món de la literatura balear també va voler fer-se ressò ahir de la mort de Villangómez. Així, des de Mallorca, el poeta Antoni Vidal Ferrando va catalogar l'escriptor de «clàssic i de mestre, i els mestres són sempre necessaris», va afegir adolorit per la seva pèrdua. «Amb ell desapareix el degà dels lletraferits insulars», va remarcar el també poeta Bartomeu Fiol, destacant el seu treball en altres àmbits literaris com la traducció.

Antoni Mir, president de l'Obra Cultural Balear, també volgué expressar el seu condol per la mort de Villangómez, a qui qualificà de «poeta de referència en el conjunt de les lletres catalanes». Des de la UIB es va lamentar profundament la mort del poeta,la figura i l'obra del qual han estat sempre «molt valorades» per la institució, i es digué que la seva mort és «una gran pèrdua per a la cultura balear».