Julián Besteiro (1870-1940), que presidí el Consell de Defensa de Madrid durant la guerra civil i que moriria a la presó, líder del PSOE, assistia, tal dia com avui, a la coronació del rei Jordi VI d'Anglaterra. Havia viatjat a Gran Bretanya i mantenia contactes secrets amb aquella potència per posar fi al conflicte bèl·lic espanyol. Però aquella missió fracassà.
Besteiro sabia molt bé que amb la cooperació de l'Alemanya de Hitler i la Itàlia de Mussolini en els rengles del bàndol franquista, si la guerra s'allargava, la República acabaria vençuda. La frase: resistir no és vèncer!, cobrava força dins els cervells dels que més sabien de posicions i estratègia. Aquell mateix mes de maig s'esdevenien algunes fetes importants per al decurs de la guerra: havia caigut després de llarga resistència el santuari, convertit en bastió dels franquistes, de Santa Maria de la Cabeza. A Catalunya hi havia greus enfrontaments entre la Generalitat, la CNT i el POUM, però un cop substituït el conseller Jaume Ayguadé i enviades tropes del Govern de la República, acaba la lluita. També hi ha intrigues dins la Falange Española i es decreta que sia cessat de la Junta Política Hedilla, substituït per González Vila. Dimiteix Largo Caballero, que estava al front del Govern.
Juan Negrín és, aleshores, el nou cap de Govern i el primer que fa és prescindir de la col·laboració dels sindicats socialista i anarquista. A finals de mes es donarà un episodi singular, quan forces de la República ataquen el cuirassat alemany Deutschland, ancorat a Eivissa. Això és una bona excusa per tal que Alemanya i Itàlia abandonin el «Comitè de No Intervenció» i Hitler no resta amb els braços creuats, ja que el mateix vaixell de guerra bombardeja Almeria i causa gran nombre de morts, ferits i cases esbucades.
Tot plegat fa créixer la tensió internacional i les potències especulen sobre la conveniència de frenar les actuacions feixistes de Berlín i Roma. Hi ha tanmateix, per part de Gran Bretanya, i al marge de les Brigades Internacionals, instrumentalitzades pel Partit Comunista, missions angleses en els camps de batalla de Creu Roja, ambulància i socors social, així com operacions de bloqueix marítim per part de l'Esquadra britànica. Besteiro tornava de Londres amb les mans buides. La guerra civil, d'espanyols contra espanyols, de germans contra germans, l'havia de resoldre la gent del país. En un moment d'escalada armamentística, a tot Europa, ningú no es podia permetre de mostrar els peus per davall del llençol. Només Hitler, Mussolini i Stalin que jugaven fort, des de les dictadures i contra les democràcies, farien servir Espanya com a camp d'experimentació i mesura de forces.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.