La Policia investiga un delicte d'espoli i d'encobriment en el cas de Santueri

Des de Madrid s'ha ordenat obrir les diligències davant les pressions mediàtiques

Vadell i un dels sobrets amb les peces catalogades que tenia Spillmann.

TW
0

El Grup de Patrimoni del cos nacional de Policia investiga un delicte d'espoli i diversos d'encobriment relacionats amb la troballa del tresor del castell de Santueri. Com de ben segur recorden, aquesta troballa anà a càrrec de l'arqueòleg aficionat suís Rupert Spillmann, que mitjançant un detector de metall descobrí nombroses peces de gran valor històric i documental. La investigació d'aquests suposats delictes s'obrí després que la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals de la Secretaria d'Estat de Cultura tingués coneixement de la presumpta espoliació a través dels articles apareguts a la premsa local. En un d'ells s'explicava que un nombre sense determinar de peces de Santueri varen ser tretes fora del territori espanyol i duites a Suïssa per Spillmann amb la intenció d'estudiar-les.

Posteriorment, en un altre article, es reproduïen les declaracions d'aquest aficionat, en les quals, entre d'altres aspectes, reconeixia haver traslladat les peces fora d'Espanya. A més reconeixia que realitzà les excavacions sense haver estat controlat pel Consell de Mallorca. Davant l'aparició d'aquestes notícies, la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals decidí obrir una investigació i va descobrir que les peces s'havien tret del país sense el seu corresponent permís d'exportació, necessari perquè la seva sortida fos legal. El permís per exportar peces d'art l'ha d'atorgar la Junta de Valoració i Qualificació.

En assabentar-se des de Madrid que no se'ls havia informat de res, la Direcció General es posà en contacte amb la titular del Jutjat d'Instrucció número 5 de Manacor, recentment constituït, perquè iniciassin la investigació. Aquest dijous els efectius del Grup de Patrimoni Artístic començaren a prendre declaració als responsables del Consell relacionats amb aquest cas. També s'espera prendre declaració a Rupert Spillmann. Aquestes declaracions continuaran en propers dies amb l'objectiu de recopilar tots els documents necessaris per aclarir si hi hagué delicte, ja fos realitzat de manera intencionada o per desídia dels responsables de l'Administració insular.

La investigació policíaca es realitza de manera paral·lela a la iniciada pel propi Consell de Mallorca, que es veié obligat a prendre aquesta decisió davant la pressió mediàtica i, posteriorment, del Parlament. Les primeres investigacions s'han traduït en el fet que l'arqueòleg aficionat no posseïa permís per escrit del propietari per fer l'excavació, encara que sí un permís oral. Per la seva banda, des del Consell, la directora Insular de Patrimoni Cultural, Joana Maria Palou, es mostrà satisfeta per la investigació policíaca afirmant la necessitat que tot aquest assumpte quedi aclarit. Miquel Àngel Grimalt, director insular d'Urbanisme, de qui depèn la investigació del CIM instruïda per Miquel Barceló, assenyalà, respecte a la judicial, que «s'ha facilitat la informació que ens han demanat».