Setanta dibuixants duen a Binissalem el seu homenatge a Miquel Martí i Pol

La mostra, basada en versos del poeta, s'obre el 8 de maig a la Casa Llorenç Villalonga

TW
0

L'amor, la bellesa, l'esperança i la pàtria vessen dels versos del poeta català Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929) i han estat recollits per setanta il·lustradors catalans provinents de tots els camps d'aquesta disciplina. Les obres d'aquests dibuixants componen l'exposició Deixeu-me dir. Miquel Martí i Pol il·lustrat, que es podrà veure a la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem del 8 de maig al 16 de juny d'enguany. L'Associació d'Il·lustradors de Catalunya, amb el suport de la Caixa de Sabadell, decidí retre aquest homenatge a Martí i Pol perquè «és un dels personatges més representatius de les lletres catalanes, a més d'un dels poetes més estimats», explicà Gemma Cortabitarte, gerent de l'entitat.

La mostra consisteix en una setantena de quadres fets per dibuixants de l'associació, com Pilarín Bayés o Francesc Rovira, ambdós coneguts per la seva feina en el món de la il·lustració infantil. Cadascuna de les obres es basa en un poema de l'escriptor que els mateixos dibuixants han triat d'una selecció de 50 realitzada pel filòleg Jordi Cerdà, per això, n'hi ha 20 de repetits. La majoria de poemes s'han extret de les obres Antologia Poètica, Temps d'interluni i la trilogia Obra poètica. Les il·lustracions estan agrupades en sis àrees segons la temàtica del vers: bellesa, esperança, amor, espai, pàtria i mort. Aquests són també els eixos principals de l'obra del literat català.

Cada a autor ha escollit el que és per ell el vers més representatiu del poema i en el qual s'inspirà per fer el seu treball. Així, acompanyant les il·lustracions de Carme Julià i Lupe Guàrdia s'hi troba la cita «tot el que és bell incita a la bellesa»; en la de Gemma Sales, «potser vindrà un altre matí més pur i ens serà retornada la tendresa», referida a l'esperança; i en la de Mercè Arànega i David Maynar, «el món sencer dins uns ulls que segueixen la teva mà quan dibuixes miratges», per exemple.

També el títol de l'exposició té reminiscències poètiques, ja que és el títol d'una peça inclosa en l'Antologia poètica. Deixeu-me dir fa referència a l'esperança, a la bellesa, al retorn de les coses al seu lloc original: «deixeu-me dir que ja és temps d'oblidar, que ja és temps de creure un altre cop en la puresa i de repintar les cases amb colors alegres». El centre de Binissalem és el segon que acull la mostra itinerant, després d'inaugurar-se el passat 16 d'aquest mes a l'Ateneu de Cerdanyola del Vallès.