La troballa d'àmfores romanes i àrabs s'ha duit a terme a la zona d'Alcanada.

TW
0

La Comissió d'Urbanisme ordenà obrir una investigació respecte d'una troballa d'àmfores romanes i àrabs a sa Font de ses Aiguades (Alcúdia), la qual, segons explicaren responsables de Patrimoni del CIM, tot indica que s'ha fet sense control de l'administració. En la mateixa reunió es tractà una petició per fer una prospecció arqueometal·lúrgica en diversos municipis de l'Illa, escassament documentada, que havia estat informada favorablement a la ponència tècnica. Abans d'aprovar-la s'ha demanat un informe als tècnics del Consell. La suposada espoliació a Santueri, en la qual es van treure peces amb detector de metalls, ara en investigació administrativa, «ens fa ser molt cauts», explicà Miquel Àngel Grimalt, director insular d'Urbanisme.

Fou Arca qui va demanar al CIM informació sobre un article publicat en el núm. 24 del 2001 a la revista Endins, titulat «Notícies preliminars del jaciment arqueològic de sa Font de ses Aiguades» (Alcúdia), firmat per espeleòlegs i cap arqueòleg, en el qual es parla d'una gruta de la qual s'han extret àmfores romanes i àrabs decorades amb epigrafia. Són 189 i gairebé totes es van trobar senceres. «No sabem res d'aquelles peces», va dir Grimalt. «El que sembla és que allà no s'ha autoritzat res», va afegir, referint-se a un permís d'excavació. La Comissió de Patrimoni fou informada ahir per Miquel Barceló, responsable de la Ponència Tècnica, de la petició d'Arca. A la cova en qüestió, inundada d'aigua, s'accedeix per un pou. «El descens ha de fer-se amb cordes i bussejadors», va explicar un expert en patrimoni. Els responsables de la Comissió han sol·licitat un exemplar de la revista.

D'altra banda, a petició de Maria Antònia Vadell, ahir es retirà un assumpte de l'ordre del dia de la Comissió de Patrimoni que es referia a la sol·licitud de permís d'una prospecció arqueometal·lúrgica, un fet que, després de l'ús de detector de metalls a Santueri, preocupa associacions com Arca, que en la Ponència Tècnica es va interessar per si aquest projecte «tenia un aval científic» i se li va respondre: «El demanarem». Vadell va explicar que va sol·licitar-ne la retirada perquè «no he pogut veure l'acta de la Ponència Tècnica i no sabia de què es tractava». L'informe que donava suport a la petició «era molt escarit», segons Grimalt. La falta d'explicacions científiques avalant la sol·licitud de permís de prospecció per Escorca, Pollença, Valldemossa i Banyalbufar va ser el que va portar la Comissió a «optar per retirar-lo fins que els tècnics en facin un estudi».