«L'obra de Melià és plena d'actituds i idees en un país que s'està formant»

Guillem Frontera en presentà, amb Antoni Marimon i Pere Rosselló, les obres completes

L'acte comptà amb nombroses personalitats. | J. MOREY.

TW
0

L'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra acollí ahir la presentació dels dos primers volums de les obres completes de Josep Melià. Editats per Proa, aquests se centren en la creació literària i el pensament del misser, escriptor, periodista i ideòleg mallorquí, finat l'estiu de fa dos anys. La presentació fou a càrrec de Guillem Frontera, Pere Rosselló i Antoni Marimon, prologuistes dels dos toms; Maria Antònia Vadell, consellera de Cultura del CIM; Damià Pons, conseller de la mateixa àrea del Govern, i Sebastià Serra, president de la Fundació Sa Nostra.

Guillem Frontera, impulsor de la idea de la recopilació de l'obra del pensador, posà de manifest que «era necessari recopilar l'obra de Melià, una obra plena d'idees, d'actituds i de visions en un país que culturalment encara s'està formant». Frontera destacà el fet que «a Mallorca no ens podem deixar perdre l'obra del més gran pensador de Mallorca de la segona meitat del XX». Per Frontera, es pot parlar d'èxit i fracàs de Melià en el sentit que «tingué èxit en la seva empresa d'il·luminar les claus de la nostra identitat, en la creació d'una utopia feta amb els mateixos materials de la realitat, però fracassà en materialitzar-la i en somiar tan bé un país».

Pel que fa a Antoni Marimon, professor d'Història de la UIB i responsable del pròleg del volum que recull el vessant historicopolític de Melià, aquest va fer referència al pensador com «un dels personatges més destacats del renaixement cultural de Mallorca en els anys seixanta». L'historiador va fer especial esment al volum Els mallorquins i a la seva importància i «aportació fonamental al pensament nacionalista». Marimon definí Melià com «el polític mallorquí més influent en una etapa de la política estatal espanyola» i destacà la «tasca excel·lent» de Melià com a divulgador, «que tengué en la nostra illa el principal àmbit de referència».

Pel que fa a Pere Rosselló, professor de literatura a la UIB i autor del pròleg del volum que recull la tasca de creació literària de l'ideòleg artanenc, féu referència al fet que, «malgrat que el seu vessant literari és el menys conegut, Melià es pot inscriure en la generació dels 70». Rosselló posà de manifest que «Melià era un escriptor que escrivia assaig, articles i feia crítiques d'art». Entre els assistents a l'acte en el qual s'homenatjà la figura de Melià es pogueren veure la viuda del pensador, Maria Antònia Ques; el president Antich; el conseller Celestí Alomar; el batle d'Artà, Montserrat Santandreu, i el de Sant Llorenç, Mateu Puigrós.