El Festival de Cine de Balears presenta 12 pel·lícules a concurs

«Héroes de cartón», del mallorquí Martín Garrido, és un dels llargs que s'hi projecta

Nombroses personalitats assistiren a la gala inaugural. | P.B.

TW
0

El Festival Internacional de Cinema Illes Balears tindrà una especial presència mallorquina ja que es projectarà el darrer film del cineasta illenc Martín Garrido. Héroes de cartón, que en principi s'havia de dir Sineu i que s'ha rodat a Mallorca, està protagonitzada per Beatriz Barón, Àngel Blanco, Manuel de Teba, el mateix Garrido i el seu fill, Martín Garrido Barón. En aquest film, quatre patètics personatges sobreviuen en un petit poblet de la bondat del senyor Toni, un vell decrèpit amb un passat tèrbol que els deixa viure a casa seva.

El certamen va començar ahir a la sala Metropolitan de Palma amb la projecció de la pel·lícula The last castle, protagonitzada per Robert Redford, en una gala a benefici de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. A l'estrena nacional de The last castle, film que no anirà a concurs, se sumaran les dotze pel·lícules que integren la secció oficial competitiva. Totes les projeccions del festival estan obertes al públic i tindran lloc al Chaplin Multicines i al Teatre Municipal de Palma.

Per primera vegada en els cinc anys d'aquest festival s'estrenen dues pel·lícules turques, The third page, de Zeck Demirkubuz, i Clouds of may, de Nuri Bilge Ceylan. Ambdues es veuran en versió original subtitulada en anglès i als assistents se'ls donarà un breu guió en castellà perquè «puguin seguir la història», segons explicà el director del certamen, Rafael García de Loza.

«Els dos llargmetratges estan dirigits per persones que fan part d'una nova generació de cineastes turcs poc coneguts i amb una perspectiva diferent de l'art», va manifestar el productor turc Gokhan Eselli, un dels convidats al festival. Eselli recalcà que «en el cinema turc ha passat una cosa semblant a l'espanyol, perquè durant molts d'anys s'ha estat fent un cinema que només parlava del país, dels camperols o dels immigrants i a les pel·lícules sortien sempre els mateixos artistes. Des de fa uns anys estan sortint directors que miren cap a Europa i que fan pel·lícules amb més estil i personalitat i actors molt formats en tots els gèneres. També hi ha més màrqueting i els pressuposts de cada vegada pugen més. A pesar de tot això, el cinema a Turquia encara és un sector bastant pobre que el Govern hauria d'impulsar».

Enguany també s'inaugura la secció Cine i història, que es dedicarà a la Guerra Civil. L'objectiu d'aquesta secció és analitzar l'evolució de la humanitat a través de cicles específics. El primer film d'aquest cicle, La guerra cotidiana, es projecta avui a La Fundació la Caixa de Palma. Es tracta d'un documental dirigit per Jaume i per Daniel Serra en el qual es conta la vivència del conflicte des d'un punt de vista estrictament femení.

Altres films que es poden veure avui són La nouvelle Eve, de Catherine Corsini; Petits desordres amoreux, d'Olivier Peray, ambdues integrants de la II Mostra de Cinema Francès; Charlotte Gray, del britànic Gillian Armstrong; i Flower power. La gala inaugural del festival va tenir la presència de molts dels seus protagonistes, com els directors de La guerra cotidiana; i també de polítics balears, com el president del Govern de les Illes, Francesc Antich. També hi assistiren l'actor Jose Luis López Vázquez i la presidenta de l'associació contra el càncer, Teresa Martorell i els directors Juanma Bajo Ulloa i Miguel Santesmases.