Calvià cerca doblers per a recuperar la zona del puig de sa Morisca

TW
0

Calvià té les seves esperances posades a la Unió Europea. El municipi presentarà una petició d'ajuda al programa Interreg per a la remodelació arqueològica del que fou un poblat talaiòtic al puig de sa Morisca, i el bosquet que l'envolta, una zona on abunden els jaciments arqueològics, poblats i santuaris.

Calvià necessita 200 milions de pessetes per dur a terme l'esmentada remodelació i simulació museística. Els plans per al conjunt de sa Morisca, on els arqueòlegs i les brigades municipals acaben de finalitzar la campanya d'hivern, inclouen quatre aspectes: l'arqueològic, al voltant dels jaciments; l'etnològic, ja que a la zona hi ha restes de forns de calç i de sitges; el paisatgístic i el botànic, amb diferents espècies de plantes endèmiques. Aquest projecte és exemple d'una experiència única a Mallorca, la col·laboració científica a través de la UIB, i la municipal.

El puig de sa Morisca és un autèntic observatori de control del territori circumdant i del mar, pel que arribaven el comerç i les invasions, un lloc amb una visibilitat de 360 graus. Camí del punt més elevat, l'arqueòleg Manuel Calvo mostra la restauració d'una de les torres talaiòtiques i l'excavació en una altra. Sa Morisca aportarà dades de com influí el comerç púnic en la població indígena, canviant l'estructura social i econòmica. També els materials islàmics que han sorgit poden donar informació sobre el món islàmic rural, «molt desconegut». De moment, 600 estudiants de Calvià visitaran sa Morisca al costat dels seus professors.