Un austríac estrena a Alemanya una òpera en homenatge a Catalina Homar

L'obra recrea els amors d'aquesta pagesa mallorquina amb l'Arxiduc Lluís Salvador

Catalina Homar en una imatge de quan tenia devuit anys.

TW
0

Els propers dies 26 i 27 d'aquest mes s'estrena a l'Stadttheatrer de la ciutat alemanya de Baden una òpera del compositor austríac Paul Walter Fürst en homenatge a la que fou amant mallorquina de l'Arxiduc Lluís Salvador, Catalina Homar.

El compositor, exdirector de la Filarmònica de Viena, passa llargues temporades a Santa Ponça i de feia temps tenia en ment recrear musicalment la que considera una gran passió entre aquests dos personatges que formen part de la història. Segons explicà Joseph Egger, president de l'Associació Austríaca d'Amics de Mallorca, la idea sorgí durant una reunió a la seva finca de Son Noguera per l'admiració compartida que ambdós tenen a l'Arxiduc i la feina que féu a Mallorca. D'aleshores, Fürst dedicà quasi tot un any a escriure aquesta òpera.

En ella, a més de la importància d'aquesta dona, qualificada pel propi Arxiduc com «una persona de gran personalitat i molt bondadosa», queden reflectits no només els sentiments i romanticisme amb què la parella visqué el seu amor, sinó també tot el món rural i persones que els envoltaven. D'aquesta manera, a l'òpera també s'inclouen personatges com ara el capità Joan Singala, el secretari Antoni Vives, el pare de Catalina Homar, Miquel Homar... sense obviar els emperadors Sissi i Franz Josef. En total són devers una vintena els personatges reals que se representen.

Paral·lelament a les vivències de l'Arxiduc i Catalina Homar, a l'òpera, encara que molt per sobre, també es reflecteixen una petita estada de Lluís Salvador al palau imperial de Viena, motiu que justifica la presència dels emperadors al muntatge, i un viatge a Jerusalem, on l'aristòcrata també hi tenia una residència. La representació de l'Arxiduc i Catalina Homar aniran a càrrec de Bernhard Berger i Charlotte Leitner, artistes força coneguts a Alemanya. D'altres intèrprets seran Beppo Binder, Magdalena Hoffmann o Christoph Velisek i Lemuel Cuento.

La direcció de l'espectacle anirà a cura de Herbert Vogg i en ell també hi prendran part el cor i la gran orquestra de la ciutat de Baden que ha estat reforçada amb un nombre major de músics per exigències del muntatge. Quant a la composició, Egger posà en relleu que la música de l'obra és «molt melòdica alhora que amb molt de ritme i, per sobre de tot mediterrània. Una altra característica és que la seva música és molt popular, en el sentit que després d'haver-la escoltada una vegada o dues queda enregistrada a la memòria i es fa fàcilment identificable». Segons Egger, a hores d'ara s'estan fent passes perquè l'òpera pugui ser representada en un curt termini en algun dels auditoris de la nostra Illa.

Senyora de s'Estaca
Nascuda a Esporles el 1869, abans de complir els vint anys conegué l'Arxiduc, qui la nomenà responsable del bon funcionament de la finca de s'Estaca. La seva intensa relació amb el temps esdevingué amorosa i fins i tot veié món al costat de Lluís Salvador d'Àustria. La personalitat d'aquesta pagesa mallorquina captivà l'arxiduc fins al punt que l'aristòcrata fins i tot la glosà.