Gastronomia i festa als primers pancaritats de la Part Forana

Pollença, Muro, Selva i Mancor viuen el dilluns de Pasqua a l'ermita

TW
0

L'arribada del dilluns de Pasqua representa la fi de les processons i les festes de fervor religiós. Als pobles de la Part Forana s'inicia el costum dels Pancaritats a les ermites. Ahir fins a quatre pobles, Pollença, Muro, Selva i Mancor visqueren aquesta jornada de festa que ha adquirit ja un fort component gastronòmic. Era tradició que als pancaritats es menjassin les darreres panades i robiols. Ara emperò la paella s'ha convertit en la reina de la festa. Així és almanco a Muro. A l'ermita de Sant Vicenç es reuniren més de 2.000 persones que dinaren en la seva majoria de paella.

I és que l'Ajuntament regala, cada any, la llenya per encalentir el calderó, l'arròs i l'ensaïmada de postres. Més de 200 quilos d'arròs i altres tantes ensaïmades es repartiren de forma gratuïta. Per als mes petits, i mentre els grans feien la tertúlia o preparaven el dinar, hi havia bulla, activitats i música. A Selva, com ja és costum els quintos del poble anaren de bon matí a cercar la imatge de Sant Llorenç per portar-la a peu fins al puig de Crist Rei. Enguany, a la petita processó es va estrenar la primera colla de xeremiers del poble, també formada per joves. Més tard els grans hi pujaren de forma massiva deixant el poble pràcticament buit. Aquí també la paella fou la reina i el concurs gastronòmic va ser d'allò més participat.

Els mancorins, per la seva banda, pujaren a Santa Llucia però no en tanta quantitat com en altres anys. Tampoc no hi hagué tanta gent al puig de Maria, per ser dia laborable a Pollença. Tot i això hi pujaren unes 500 persones que, això sí, passen de les paelles i segueixen fidels a la tradició de menjar panades. A Caimari estava previst que se celebràs el pancaritat a es Fornassos. El mal estat de l'indret després de les pluges ha obligat a ajornar la festa fins diumenge. Avui els pancaritats continuaran a molts altres pobles com Campanet, Llubí, sa Pobla o Alcúdia.