La filòloga Bàrbara Pastor publica «Las perversiones de la lengua»

«La Reial Acadèmia està obsoleta, no és necessària en el segle XXI»

TW
0
I. TERRASA. Madrid. Bàrbara Pastor va néixer a Palma, però viu a Madrid des de fa 15 anys. És doctora en Filologia Clàssica per la Universitat Complutense i professora investigadora de les universitats de Michigan, Oxford i Londres. En el llibre Las perversiones de la lengua (Editorial Planeta) pretén posar èmfasi en alguns disbarats freqüents.

"El blanc de les vostres ires són els polítics i els periodistes, com a autèntics manipuladors del llenguatge.
"És lamentable sentir i llegir com de malament s'expressen els polítics i els periodistes. Jo partesc del fet que quan no es tenen les idees clares el subconscient et traeix i ho manifestes amb el llenguatge tèrbol. I així estam, a les mans de polítics que diuen les coses d'una manera mig tèrbola. Però seria injust criticar només els periodistes i els polítics. El mal ús del llenguatge afecta també els professors.

"«Las perversiones de la lengua» està dividit en dues parts: llenguatge fèrtil i llenguatge estèril. A què es refereixen?
"El llenguatge fèrtil inclou les construccions que consider que són incorrectes, però que una vegada explicada la raó de la seva incorrecció són vàlides. En canvi, les estèrils són les que no tenen remei, s'han de rebutjar.

"Vós criticau durament la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua, per què? 
"No la necessitam, és obsoleta, no fa falta en el segle XXI. La Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua per dins és com un Olimp, però com han vist que se'n van els clients i que la gent passa d'estudiar llengua, han fet una espècie de concessió a la joventut incloent paraules com guay al seu diccionari.

"Sens dubte no us ha preocupat molestar els tòtems lingüístics de l'Estat.
"Jo sé que no és políticament correcte dir que la Reial Acadèmia no serveix per a res. Que els acadèmics es posin a fer classes i que ensenyin llengua d'una manera eficaç. Però que no es refugiïn en una Acadèmia que tenia sentit fa 100 anys, però ara no.