Antoni Riera, natural de Sant Llorenç des Cardassar, té 56 anys
i un currículum que parla per si mateix: catedràtic d'història
medieval (UB), investigador del Grup d'Estudis Alimentaris i membre
del Comitè Científic de l'Institut Europeu d'Història de
l'Alimentació. Té previst treure aviat dues publicacions.
"Com era la cuina medieval de Mallorca?
"No crec que existís una cuina medieval de Mallorca diferenciada.
L'existència de cuines regionals és una cosa relativament moderna.
A l'Edat Mitjana, la cuina de Mallorca era cuina catalana en
general, la compartien amb Catalunya, València, Nàpols. Cuina
mediterrània.
"Pobres, rics, privilegiats...
"En una societat els aliments no es distribueixen mai igual. És a
dir, que si hi ha rics i pobres hi ha gent que menja molt i gent
que menja poc. Sempre que les societats siguin jerarquitzades, que
no sempre ho han estat, cada grup social crea el seu propi sistema
alimentari, i aquest té un gran valor identitari. La gent se sent
solidària amb la que menja com ells. Digues-me què menges i et diré
qui ets.
"Quin paper hi juga la medicina?
"La medicina sempre ha volgut orientar la gent en determinades
direccions de consum. Avui és una cosa exagerada, perquè la
medicina és d'una dictadura total: «Això no es pot menjar, això
produeix colesterol... Criticaria sobretot el radicalisme, no que
hi hagi medicina. Allò que no puc acceptar és aquesta espècie de
radicalisme i talibanisme dels metges d'avui. Aquesta seguretat que
tenen i aquest imposar-ho d'una manera tan ferotge. Hi ha d'haver
certa prudència.
"Quina impressió teniu de les fires medievals
actuals?
"Nefastes, terribles. Les trob banals, superficials, sense arrels,
totalment cinematogràfiques i senzillament per guanyar doblers.
Demanaria una mica de seriositat i de respecte, més assessorament i
informació.
"Quina anàlisi feis de l'alimentació d'avui?
"La situació actual és complicada i conflictiva. Em preocupa que
les decisions les prenguin unes multinacionals molt allunyades dels
poders polítics i dels estats, i que prenen mesures que convenen
als seus interessos. I de cada vegada correm uns riscs més elevats
"mal de les vaques boges, dioxines dels pollastres. Crid tothom a
fer sentir i a exercir la seva veu. Volem més informació.
Obres
Antoni Riera dedica una gran part del seu temps a analitzar les
fams, una realitat bastant freqüent en l'època medieval. La lluita
aferrissada per aconseguir menjar cada dia és una realitat d'allò
més desconeguda. De la mateixa manera, investiga de manera
continuada les polítiques municipals; el repartiment de menjar; els
productes més recurrents quan no hi havia pa "glans, segó,
clovelles d'ametla i castanya, cendra, etc. La sensació de «panxa
plena» era important.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.