Mor a Deià el pintor alemany Mati Klarwein

L'artista, de 70 anys, establert a Mallorca, plasmà a les seves obres erotisme i passió per la natura

Mati Klarwein.

TW
0

Mathias Abdul Klarwein, conegut artísticament com Mati Klarwein, morí despús ahir vespre a casa seva als setanta anys víctima d'una llarga malaltia. L'artista, nascut a Hamburg el 1932, residia des de principis de la dècada dels seixanta a la localitat mallorquina de Deià. Klarwein, que emigrà amb la seva família a Israel el 1934, estudià a l'escola de Belles Arts de París i fou alumne de Fernand Léger i Ernst Fuchs, de qui rebé influències que posteriorment es posarien de manifest a la seva obra, que es caracteritza per ser una pintura d'aparença realista que tracta un món imaginari que va més enllà de la realitat.

Una de les seves obres més emblemàtiques és l'Aleph Sanctuary, en la qual hi invertí prop de vuit anys de feina. La peça, un temple cúbic portàtil fet en fusta i metall, consta de 68 pintures de diferents grandàries, entre les que destaquen les tres centrals, Anunciació, Naixement i Crucifixió on queden plasmats un bon nombre de temes reiterats després a moltes altres de les seves obres. Malgrat els títols religiosos de les tres obres, aquestes donen una visió calidoscòpica de la realitat, relacionada amb la mitologia hippy, moviment contracultural sorgit als Estats Units durant la meitat de la dècada dels seixanta. Una de les presències constants a l'obra de Klarwein és la natura, fruit de la seva passió pels viatges. Un altre tema també recurrent en la producció de l'artista és una constant al·lusió a l'erotisme. Aquest és representat a través de nuus femenins voluptuosos i elements sexuals.

Resultat també dels seus viatges és la seva atracció cap a les cultures exòtiques, que també es posa de manifest a la seva obra, així com la màgia, la mitologia i les llegendes ancestrals o l'exaltació dels sentits i la passió per la vida. Tots aquests elements que serveixen com a font d'inspiració de Klarwein es mesclen a les seves obres amb d'altres que enllacen amb la tradició surrealista, a la qual l'artista afegeix connotacions psicodèliques. Durant la dècada dels noranta l'artista enceta una sèrie anomenada «quadres reciclats», de la qual en féu una exposició a Palma el 1998 amb motiu de la presentació del llibre de Felipe Hernández Edén, l'octubre de 2000. Klarwein fou objecte, dos anys abans, d'una important retrospectiva de la seva obra, comissariada per Maria Lluïsa Borrás, que es mostrà a la Planta Noble del Casal Solleric.

Els «quadres reciclats» de Klarwein consistien en repintar llenços que havia anant adquirint a mercadets de diferents indrets. En aquest procés l'artista introduïa elements lúdics i humorístics a les obres, donant-los així la categoria d'obra d'art. L'artista, que ha exposat en els museus i les sales més prestigioses del món, es donà a conèixer a nivell internacional a causa que molts dels seus quadres esdevingueren portades de discs de músics com Carlos Santana, Miles Davis, Leonard Berstein o Jimi Hendrix entre d'altres. Klarwein també destacà com a retratista d'una llarga llista de personalitats de diferents àmbits com John F. Kennedy, Robert Graves o Brigitte Bardot.

Darrera exposició  
La darrera exposició en la qual ha participat l'artista en vida és la que s'inaugurà ahir a Alaró Llum + llum, comissariada per Gudi Moragues. A aquesta mostra sobre la llum en el món de l'art Klarwein aportà la peça Escalera hacia... abril de 1980, una obra de la seva etapa novaiorquesa, «molt significativa per a l'artista», tal i com s'explica al catàleg de la mostra. Com en moltes d'altres la peça recull els «espais oberts a la simbologia, la innovació i la psicodèlia, però per damunt de tot la sensibilitat».