Un recorregut pel més representatiu de l'«art povera» es mostra a Palma

El Centre de Cultura de Sa Nostra exposa les obres de set artistes d'aquest moviment

Gilberto Zorio amb la seva peça «Stella». | J.TORRES.

TW
0

De l'art «povera» als nostres dies mostra, al Centre de Cultura de Sa Nostra de Palma des d'avui i fins al 20 d'abril, una selecció de les obres de set artistes representatius del moviment arte povera, sorgit a Itàlia a finals de la dècada dels seixanta. Aquesta mostra és la segona que es fa a l'estat espanyol sobre el conjunt d'aquest moviment, després de la que tingué lloc el 1985 al Palau de Velàzquez de Madrid. Mario Merz, Jannis Kounelis, Alighiero Boetti, Luciano Fabro, Gilberto Zorio, Guilio Paolini i Michelangelo Pistoletto són els artistes que mostren a Palma les seves obres, des dels seus inicis fins a les seves creacions més recents, «d'aquí el títol de la mostra», explica Magdalena Aguiló, sotsdirectora del centre i comissària de la mostra.

L'exposició aplega un total de 18 obres que mostren l'evolució d'aquests artistes i posen de manifest la «relació natural i quotidiana del moviment povera amb la cultura i l'art clàssics, a l'obra de Paolini; el concepte del viatge i moviment, a les representacions de Zorio, Merz o Kounellis, i la integració de l'espectador dins l'obra als quadres-mirall de Pistoletto», diu Aguiló.

La totalitat de les obres presents a Palma formen part d'una de les col·leccions més importants a nivell internacional del moviment povera, la col·lecció de la galeria Christian Stein de Milà. En un principi, les obres havien de ser 21, però a causa de la seva monumentalitat i de la manca d'espai, han quedat en 18. Algunes d'aquestes obres es pogueren veure al Tate Modern de Londres i al MOCA de Los Angeles, cedides també per la col·lecció Stein. Gianfranco Benedetti, director de la galeria milanesa, posa de manifest l'acurada selecció de les obres que s'ha fet en el cas de Palma, fet que permet veure l'actualitat i la vigència d'alguns «dels artistes més representatius de l'art 'povera'». El galerista destaca, com una de les caraterístiques comunes dels artistes d'aquest moviment, la seva «especial relació amb l'espai i el fet que comparteixen una mateixa mentalitat».

Gilberto Zorio, un dels artistes d'aquest moviment, es mostra completament d'acord amb aquestes afirmacions i hi afegeix que «un altre element que ens uneix és el fet que la majoria dels artistes que integram aquest grup vàrem començar a fer feina autònomament i teníem en comú que la nostra feina responia a un tipus d'obres que mai fins aleshores no s'havien fet».

Zorio afegeix que «la mentalitat que ens uneix es basa, principalment, en creure que la revolució no morirà mai». Aquesta mentalitat compartida fa que, en paraules de l'artista, «sembli que es doni el miracle d'establir un diàleg harmònic entre les diferents obres i autors quan es tracta d'una mostra col·lectiva, representativa del moviment com aquesta». Pel que fa a la seva relació amb l'espai, Zorio posa de manifest que «per poder treballar en un espai m'he de sentir amo d'aquell lloc». En aquest sentit, el creador afirma que «en certa manera les meves obres responen a la necessitat d'externalitzar els sentiments, i en molts casos són els diferents espais qui els provoquen».

Moviment artístic
El que s'anomena arte povera és un moviment artístic que sorgí a Itàlia a finals de la dècada dels seixanta. El punt de partida s'estableix amb una mostra que tingué lloc a la galeria La Bertesca de Gènova el 1967 i que el crític d'art i organitzador, Germano Celant, batejà com a arte povera. El concepte de povera (pobre) prové de les teories del teatre de Grotoswki, que fan refència a un art simple, nu i senzill. El moviment sorgí, en certa manera, per marcar distàncies amb el minimalisme i el Pop Art nord-americans.