Medalles i premis Ramon Llull

TW
0

Aquests són els guanyadors de les 4 medalles d'or i dels 15 premis Ramon Llull que rebran els corresponents reconeixements el proper dia 28 de febrer en un acte que se celebrarà al Conservatori.

Teodor Úbeda Gramage
Nasqué a Ontinyent (València) fa 71 anys i el 1955 s'ordenà prevere. El 1970 fou nomenat bisbe auxiliar d'Eivissa i tres anys més tard, bisbe de Mallorca. Úbeda ha encoratjat la presència missionera de preveres, religiosos i seglars al Burundi i Perú. (Medalla d'or).

Cercle Artístic de Ciutadella
Es fundà el 16 d'abril de 1881 a Ciutadella amb l'objectiu d'aglutinar totes les classes socials de la població facilitant-los espais d'oci. Una de les activitats més importants que ha duit a terme és la posada en marxa, el 1970, del premi Born de Teatre, que s'atorga als texts teatrals inèdits. (Medalla d'or).

GOB
Entitat fundada a Palma el 1973 amb el nom de Grup Ornitològic Balear. L'objectiu, la investigació ornitològica, s'ha estès en l'estudi, la divulgació i la defensa de la natura i el medi ambient. Entre altres activitats ha elaborat un catàleg d'espècies vegetals amenaçades. (Medalla d'or).

Obra Cultural Balear
És una entitat cívica i cultural creada a Palma el 1962 per iniciativa de Francesc Borja Moll. La seva funció principal és fomentar la llengua i la cultura autòctones de les Illes Balears. Des de fa quinze anys centra la seva activitat en la normalització lingüística. (Medalla d'or).

Encarnació Viñas Olivella
Nasqué a Lleida el 1919 en el si d'una família de pedadogs i mestres. Fou catedràtica de Llengua i Literatura Castellanes a un institut d'Almeria. Promogué la representació d'obres en català a Palma. La seva trajectòria ha estat molt lligada al seu marit, Josep Maria Llompart.

Bartomeu Bennàssar Vicenç
És prevere des de 1955 i es llicencià en teologia per la Universitat Gregoriana de Roma. La seva tasca com a estudiós de la moral ha estat fonamental en la renovació de la reflexió teològica a Mallorca i ha exercit diversos càrrecs en aquesta Diòcesi.

Antoni Roig Muntaner
És un dels fundadors de la Universitat de les Illes Balears i n'ocupà una càtedra entre el 1972 i el 1981. També fou director general de Política Científica de la Universitat de Madrid. Els seus llibres de text són habituals a les facultats de Química espanyoles i de Sud-Amèrica.

Bartomeu Melià Lliteras
És antropòleg i des del 1954 ha viscut a Paraguai i a Brasil, on s'ha especialitzat en l'estudi de la culura guaraní. Ha publicat diversos llibres, entre d'altres, «El guaraní conquistado y reducido. Ensayos de etnohistoria» i «Una nación, dos culturas».

Confederació d'Associacions de Veïns
Al llarg de gairebé trenta anys el moviment veïnal a les Illes Balears ha contribuït a la preservació del patrimoni cultural i popular, tot fent que la participació ciutadana arribi a les institucions. La seva major contribució a la comunitat ha estat demostrar que la ciutadania és participativa.

Gabriel Galmés Truyols
Fou novel·lista i exercí la docència en instituts d'ensenyament secundari. També col·laborà al diari «Avui» i amb el grup de teatre Iguana. Es donà a conèixer com a escriptor amb el recull de narracions «Scala Averni» (1985). Morí a Manacor l'hivern passat.

Pere Quetglas Ferrer «Xam»
Nasqué a Palma el 1915 i hi morí l'any passat. Fou un dels pintors més reconeguts de l'Illa. Inicià la seva artística com a caricaturista i treballà en la xilografia i el gravat. Fou un dels fundadors de la galeria Ariel i acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Sebastià.

ASPACE
Organització fundada a Palma el 1976 per un grup de pares de nins afectats de paràlisi cerebral. És una entitat sense ànim de lucre que atén persones amb aquesta malaltia i síndromes afins. La seva finalitat és potenciar al màxim les capacitats de les persones amb paràlisi cerebral en els seus aspectes físics i afectius.

Joan Riudavets Moll
Nasqué a la localitat menorquina de Migjorn Gran el 1889, i a hores d'ara és un dels homes amb més edat del món: 112 anys. És sabater de professió però mai no li han faltat les inquietuds polítiques, culturals i musicals, per això, fou regidor republicà a l'Ajuntament des Mercadal.

Carme Riera
És narradora, guionista i assagista. Publicà el seu primer llibre el 1975, «Te deix, amor, la mar com a penyora», i ja hi imprimí els referents de la cultura popular balear que la caracteritzen. Entre d'altres guardons ha rebut el premi Prudenci Bertrana de novel·la (1980).

Coral Universitària
Agrupació musical creada el 1977 per Joan Company, que encara n'és el director, i d'altres professors de la UIB. Està composta per setanta cantaires i el seu repertori abasta tot el camp de la literatura coral universal, amb una especial atenció de l'obra dels compositors balears.

El grup Uc
El 1973 Isidor i Joan Marí i Victori Planells funden el grup Uc. Canten temes populars eivissencs i musiquen nombrosos poemes del també eivissenc Marià Villangómez. «Entre la mar i el vent» (1996) és un dels seus discs més coneguts. Entre d'altres guardons, han rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Josep Campaner Puigserver
Nasqué a Palma el 1948 i des dels divuit anys fa feina en el sector de l'hostaleria. El 1996 creà, amb la seva família, l'ONG Noma Balears, a la qual dedica tot el temsp possible. L'objectiu d'aquesta ONG era poder traslladar nins afectats de noma per intervenir-los a Palma.

Anthony Bonner
És el principal estudiós i difusor de l'obra de Ramon Llull. Nasqué a Nova York el 1928 i fa gairebé cinquanta anys que viu a Mallorca. Ha destacat també en el camp de l'ecologisme, la botànica i la música. Bonner ha anat reunint un immens material sobre Llull, manuscrits i fitxers.

Antònia Buades Vallespir
Va néixer a sa Pobla el 1911 i és coneguda arreu de Mallorca amb el nom de madò Buades. És cantadora autodidacta i ha actuat arreu de l'Illa, sovint acompanyada a la ximbomba pel seu marit, Bartomeu Gamundí. Als anys seixanta, fundà el grup Ximbombers i Cantadors.