L'obra desconeguda del Principal, a escena

Comença la restauració de la pintura al tremp de Felix Cagé del sòtil del Teatre Principal

TW
0

El Teatre Principal de Palma comença a despullar-se i a treure a llum els seus racons més desconeguts. En aquest context, cobra especial protagonisme la que és una de les obres més valuoses d'aquest escenari, la pintura al tremp sobre tela de lli que ocupa tot el sòtil de la sala de butaques. L'obra, de més setanta metres quadrats, és, si no l'única que es conserva de Felix Cagé, una de les més significatives d'aquest artista francès que arribà a Mallorca després d'aconseguir una gran reputació en prendre part en la decoració del Liceu de Barcelona.

Ara, aprofitant la reforma del teatre, tota la pintura d'aquesta immensa tela serà restaurada de bell nou. Fa dues setmanes que Javier García Delgado treballa en l'estudi fotogràfic, i dues empreses especialitzades de Madrid ja s'han desplaçat per tal de fer-ne un primer balanç. En breus dies també serà analitzada per experts del Museu Thissen. La magnitud d'aquesta peça, que penja d'una volta de fusta considerada una obra d'artesania mestra i que fou construïda només amb l'objectiu de subjectar la tela, oferirà en la seva restauració una de les feines més espectaculars de la reforma.

Peça a peça, totes les parts cosides de la tela, amb els diferents motius ornamentals com ara al·legories de la música, la declamació, etc., seran despenjades per escometre'n la rehabilitació amb el màxim de puresa i fermesa de l'original. En una primera impressió, la tela, restaurada fa uns vint-i-cinc anys per darrer cop, es conserva en bon estat. Així i tot, l'estudi fotogràfic ha revelat algunes bosses d'humitat, rovell en les tatxes que cusen la tela...

Un aspecte destacat que, conjuntament amb molts altres, està sent investigat per Miquel Vidal, que està al capdavant de la gestió de la reforma del teatre, és el motiu ornamental de la quàdriga que ocupa el centre de la tela. Aquest fou pintat amb posterioritat a la resta i s'atribueix a Faust Morell. L'artista el pintà quan s'electrificà el teatre devers l'any 1886. Abans, aquest espai central estava ocupat per unes comportes per les quals baixava un gran llum de gas per il·luminar el pati de butaques.