TW
0

Com «una finestra que oferia una mostra de la literatura catalana, sobretot de poesia, en una època en què el franquisme havia decretat la inexistència de la literatura catalana», definia ahir el conseller Damià Pons la revista literària Papeles de Son Armadams. Aquesta iniciativa va ser la més sòlida i duradora de totes les que l'escriptor emprengué a Mallorca. En un volum de Gabriel Ferret i de Fernando González dedicat a Cela i Mallorca es dóna compte de la importància d'aquesta publicació, gestada per la tardor de 1955. Batejat per Llorenç Villalonga amb el qualificatiu racial de «literat celta», Camilo José Cela, necessitava fer alguna cosa per superar la calma de la Mediterrània. Inquiet per naturalesa, una vagada decidit a posar-se en marxa, desplegà tot d'una tota la seva energia i començà a sol·licitar col·laboracions.

Es tractava, deia, d'un «projecte de primer nivell i no hi servia qualsevol nom ni qualsevol cosa només per tenir un nom». La primera passa fou, segons relatà el seu fill, la de batejar la publicació. «Sempre comença les seves aventures de la mateixa manera: agafa una quartilla i hi dibuixa en lletra minúscula, ordenadament, i despres subratllant-lo, el nom. Així nasqueren La familia de Pascual Duarte o La rosa». Aconseguit el títol de la revista, començaren a sorgir el noms de les diverses seccions, tots amb fortes ressonàncies celianes. El taller de los razonamientos, El hondero, Plazuela del conde Lucanor, El bando de los ángeles... El primer número sortí el mes d'abril de 1956, i juntament amb Dámaso Alonso, hi sortien firmes com la de Carles Riba, Gregorio Marañón, Alonso Zamora, Ricardo Gullón o Rafael Sánchez Ferlosio. No es podia demanar més. El número quedava complet amb unes notes de l'equip de redacció firmades per Cela amb inicials com a director, i en les quals feia un comentari d'El Quixot; i una altra nota del sotsdirector, el poeta i novel·lista José Caballero Bonald.

La llista de personalitats disposades a col·laborar en la revista era extensa. Des de Max Aub, Américo Castro, Luis Cernuda, Alberti, Joan Corominas, J.V. Foix, Juan Marichal, José María Pemán o Josep Pla, Juan Ramón Jiménez, Leopoldo Panero, Blas de Otero, Ramón J. Sender, María Zambrano i Clementina Arderiu mostraren la seva predisposició. Després, alguns d'ells mai no hi col·laboraren, però ningú no dubtà del valor de la revista. Per tirar-la endavant Cela no dubtà a mobilitzar la gent del seu entorn de Palma. A més de Villalonga, s'hi implicaren Jaume Vidal Alcover, Guillem Sureda Molina, Miquel Pons... La revista nasqué amb la voluntat de donar cabuda a les lletres gallegues, basques i catalanes. Una intenció, la d'incorporar la literatura catalana, per a la qual fou clau la incorporació a la redacció de Josep Maria Llompart. Bon poeta i culte, abans de partir per col·laborar amb Francesc de Borja Moll, va ser el gerent i després el secretari dels Papeles de son Armadans.

En aquests càrrecs el succeí una llarga llista de persones però, abans de partir, incorporà l'avui reconegut Baltasar Porcel. Fou aquest qui s'ocupà, vestit d'uniforme, de confeccionar els primers paquets que sortiren de Son Armadans cap a l'ampli món amb el primer número de la revista. L'èxit inicial va sorprendre la mateixa empresa. Se n'hagué de fer una reedició. Amb el pas del temps, la publicació passà per moltes vicissituds. Amb edició a la imprempta Alcover durant quinze anys, els requisits formals de la revista, composició a mà en paper de fil, feren que l'impressor recordàs que «fou el pitjor negoci que podria haver fet». Al final del seu camí, la revista que nasquè vora la mar, incià un exili en terres interiors per acabar morint vora la mar que la veié nèixer. Havien passat vint-i-tres anys.