TW
0

Cançons de Broma Bruta és el quart número de la col·lecció Sa Tenassa de l'editorial Inforaiguer i, com el seu mateix nom indica, consisteix en un recopilació de 510 gloses caracteritzades pel seu contingut escatològic i sexual. Andreu Caballero i Damià Quetglas s'han dedicat durant uns quants anys a recopilar aquestes «cançons de broma bruta» i les han editades ara, coincidint amb les festes de Sant Antoni, ja que les gloses «són per cantar als foguerons», explica Quetglas.

La idea de fer aquest recull va sorgir perquè «el tema de les gloses verdes era una assignatura pendent». En aquest sentit, Quetglas considera que era necessari perquè «els reculls d'Alcover o de Grimalt no tenen cap mostra d'aquest tipus de manifestació popular, ja que les varen censurar, i el sexe és un tema que des de sempre ha estat present en la vida dels homes». El volum, que combina gloses antigues amb altres de més modernes, com explica Quetglas, «no té intenció de ser cap classe d'investigació, sinó que vol ser un element lúdic, i per això té aquest format de butxaca, perquè la gent el manegi fàcilment. No hem volgut fer un estudi, sinó un recull, i que cadascú hi faci la seva tria».

Les gloses recollides al llibre no presenten un ordre o una classificació concreta, si bé segueixen un criteri que fa referència a la temàtica general de cada cançó. Així, el volum s'estructura en quatre grans blocs: el primer, que fa referència a aquelles cançons més escatològiques; el segon, que se centra en el sexe femení; el tercer, que ho fa en el masculí; i un darrer apartat que recull les cançons que, d'alguna manera critiquen, les diverses institucions.

El llibre té un seguit d'il·lustracions i de fotografies que corroboren el fet que «el sexe és un tema permanent en la nostra societat, i ho és des de sempre. Actualment s'utilitza com a reclam publicitari, però des dels frescs de Pompeia fins a Picasso, passant per les il·lustracions de les novel·les franceses o els quadres d'Ingres, el sexe ha estat un dels motius protagonistes».