La llet d'ametlla torna a les taules de l'Illa amb l'arribada de les festes

TW
0

Les festes de Nadal són sinònim de dates que es presten especialment a gaudir de la gastronomia i dels dolços típics com ara el torró, les neules o la xocolata. A l'ombra d'aquests productes perviu encara a Santa Maria el costum de menjar llet d'ametlla, una tradició culinària amb més de dos segles d'història. Beure tan especial aliment és possible gràcies a la feina que realitzen durant aquests dies propers a Nadal quatre famílies del poble que utilitzen encara un sistema ben artesanal. Sa Teulera, Es Cabàs, Can Vinagre i Can Cameta, són els quatre llocs on fins demà es pot anar a cercar la llet d'ametlla.

Els requisits per tastar aquest aliment són ben simples ja que només fa falta dur bessó escalfat i pelat i un recipient per al líquid resultant. El procés de producció gairebé no ha canviat dels seus orígens, fet que atorga a la llet un toc de naturalitat molt apreciat entre els, de cada cop més nombrosos, adeptes. Una pedra d'antics molins, el bessó, aigua en quantitat i el bon ull del que produeix la llet són suficients per obtenir fins a vuit litres de cada quilo de bessó. Això sí, com que hi ha gusts per a tot, hi ha clients que volen la llet més espessa o més clareta.

El procés per poder menjar la llet acabarà a casa quan es faci bollir el líquid seguint la recepta tradicional de possar-hi pell de llimona, canyella, i sucre. La combinació es completa, per als més golosos amb coca de patata esflorada. La llet d'ametlla ha tornat a prendre força els darrers anys després que durant molt temps fos un producte pràcticament desconegut i amb un consum limitat de manera exclusiva a Santa Maria.

Tots els productors detecten, de cada any, més gent forana, dels indrets més dispars de l'Illa que s'acosten al poble, i fins i tot ja s'hi aventura algun estranger fascinat per producte tan exòtic. Això ve refrendat pel fet que la producció cada any augmenta i surten milers i milers de litres que fins ara ningú ha comptat però que són quantiosos. La producció de llet d'ametlla té un origen religiós vinculat a l'ordre dels mínims que tingué un convent al poble que encara ara es conserva.