Sis Som s'obre a una nova sonoritat musical en un disc «fruit de la terra»

La formació ha adaptat partitures antigues poc conegudes per incloure-les al treball

Els integrants del grup presentaren el disc editat per Blau a l'SGAE. | J.T.

TW
0

Sis Som torna a la primera plana del mercat discogràfic amb un treball Fruit de la Terra, que suposa un retorn a la música popular que es feia un temps, un retorn als patrons que utilitzaven els músics de l'època i a una nova sonoritat. Després de presentar fa dos anys una antologia en la qual es resumien els seus vint anys de trajectòria en el món de la música, aquest disc de nova producció és el primer compacte que enregistra la formació. L'anterior, de títol homònim al del grup, encara fou gravat en suport LP. Durant la presentació del disc, Antoni Miranda i Bel Cerdà posaren en relleu els motius de la tardança d'aquest nou disc. Una d'elles era la d'assolir una sonoritat que fins ara no havien trobat i, una altra, era la recerca d'un repertori que els il·lusionàs.

El resultat és un disc qualificat per Miranda de «molt homogeni», en el qual per sobre de les veus s'ha «potenciat força la instrumentació» i que sona a «música tradicional de cambra». Bel Cerdà explicà que el títol del disc partí de la feina d'investigació «feta per trobar coses noves. Semblava que no hi havia res i no ha estat així». Al disc s'incorporen partitures inèdites de fandangos, jotes i boleros, principalment del segle XVIII, sortides de l'arxiu de Sant Felip Neri, de Joan Miquel Ferrà i de Sant Llorenç.

Aquestes peces, explicaren els portaveus de Sis Som, «foren compostes per a teclat; no eren sortides del folklore, oral per això no són gaire conegudes». L'adaptació de les partitures a la instrumentació actual i als instruments de vent i corda que empra la formació s'ha fet, segons explicà Cerdà, «respectant molt l'original». Molts dels arrangements musicals han estat realitzats per Eugeni Canyelles. A més de les peces fruit de la recerca documental i investigació, el disc també aplega cançons populars conegudes com la jota catalana El rápido o una codolada de títol Setmana de l'enamorat. Així mateix inclou una glosa popular i temes ja propis del repertori de Sis Som, com ara la cançó tradicional El Carboner amb lletra de Maria de los Herreros. El disc es pòdrà escoltar a Palma durant les festes de Sant Sebastià.