Més de 100 arquitectes europeus opten a intervenir a Bellpuig

Al monestir es farà un centre de documentació i d'investigació

TW
0

Més de 100 projectes s'han presentat al concurs convocat per Patrimoni Cultural del CIM per al tractament arquitectònic de l'antic monestir de Bellpuig, al municipi d'Artà. La convocatòria, a nivell de la Comunitat Europea, ha obtingut una resposta que sobrepassa les expectatives perquè, a la centena assenyalada abans, encara hauran d'afegir-se les propostes que arribaran per correu. Maria Antònia Vadell, consellera de Cultura, i Joana Maria Palou, directora insular, mostren aquests dies la seva satisfacció per l'interès demostrat pels arquitectes europeus davant d'aquest avantprojecte, per al qual han comptat amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes.

A Bellpuig, els monjos premostratenses fundaren un monestir poc després de la conquesta catalana. L'any 1238 decidiren construir un priorat i el 40 la comunitat decidí, amb el Bisbe de Mallorca, que ella s'ocuparia de la vida religiosa del municipi. Del monestir es conserven algunes estructures i un cementiri "que sortiren a la llum després de les campanyes d'excavació", i una ermita de repoblament, de nau única i planta rectangular, construïda segons el gòtic primitiu, i ja restaurada. És en aquest terreny, d'una quarterada, on es farà el centre de documentació i d'investigació objecte del concurs.

Per a la redacció dels projectes, els arquitectes han manejat documentació sobre Bellpuig, com explicava ahir Palou: «Han tingut estudis de tipus històric, arqueològic, estat de les restes després de les campanyes d'excavació, pla d'usos; el que els demanam és que facin un exercici d'imaginació i tècnica». Per la seva banda, Maria Antonia Vadell digué: «Volguerem donar al concurs la màxima difusió i prioritat i, per l'interès suscitat, segur que algun dels projectes arribarà a bon port».

Entre els membres del jurat, al costat d'arquitectes de prestigi, figura el pintor Miquel Barceló. El treball guanyador s'endurà un total de cinc milions. Bellpuig, diuen Vadell i Palou, serà un centre «viu» de treball sobre l'època del repoblament (1220-1300) amb biblioteca, sala de conferències i exposicions, d'audiovisuals, cafeteria i zona de recepció de visitants.