TW
0

La Fundació Pilar i Joan Miró de Mallorca, juntament amb el Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Balears (COAB), ret un homenatge a l'arquitecte Josep Lluís Sert en el centenari del seu naixement amb una exposició, Sert i la Mediterrània, i un simpòsium, Sert-Miró i les avantguardes artístiques, que analitzarà la figura de l'arquitecte i la seva relació amb l'artista català, per a qui construí els tallers actualment ubicats a la fundació. Sert i la Mediterrània és una mostra itinerant, procedent del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona, que «ofereix una visió de conjunt de l'obra de Sert, sobretot aquella relacionada amb l'entorn mediterrani», segons explica Alfons Barceló, vocal del COAB. L'exposició, que s'inaugurarà el proper dia 4 de desembre a les 13.00 hores a les instal·lacions del COAB, està estructurada en forma de panells que recullen les creacions de Sert.

Per la seva banda, la Fundació Miró serà la seu del simpòsium dirigit per la historiadora Maria Dolors Landaria. La relació entre les dues figures, Sert i Miró, fou molt estreta ja que, com explica Aurelio Torrente, director de la Fundació, «Sert féu realitat el somni de Miró i dissenyà el taller, tot i que no pogué firmar el projecte perquè estava exiliat i sense col·legiar, on l'artista crearia després la gran majoria de les seves obres de gran format».

Sert-Miró i les avantguardes artístiques repassa, des de diferents vessants, la figura de l'arquitecte, que va saber sintetitzar les idees del moviment modern de l'arquitectura racionalista amb les ensenyances de l'arquitectura popular mediterrània. En aquest sentit les conferències, explica Landaria, «repassen des del seu vessant ideològic fins a la seva relació amb les avantguardes o la seva afecció per Eivissa i la seva arquitectura». Comte de Sert, Maria del Mar Arnús, Josep Maria Rovira, Catalina Cantarellas, Jaume Freixes o Salvador Roig, entre d'altres, parlaran de Sert i del seu món els propers 4 i 5 de desembre.