TW
0

L'anual trobada d'historiadors que organitza l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) està dedicada enguany al còmic. Les jornades es presentaren ahir a la Conselleria d'Educació i Cultura sota el títol El còmic: ideologia, estètica i llenguatge i tindran lloc a la Casa de Cultura de Palma del 28 al 30 d'aquest mes. Durant aquests tres dies, experts i aficionats al còmic exposaran les seves anàlisis sobre les diferents etapes i publicacions. La trobada està dirigida pels historiadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Antoni Marimon i Francisca Lladó i pel catedràtic d'art Miquel Seguí; cada un dels quals desenvoluparà una ponència. A més, les jornades compten amb la col·laboració de l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic.

Sobre la iniciativa, el conseller d'Educació i Cultura, Damià Pons, digué que és «un atreviment molt positiu que demostra la capacitat d'adaptabilitat de les jornades, que tradicionalment s'han dedicat a abordar al passat amb microscopi». Durant tres dies, conferències, col·loquis, comunicacions i una exposició estaran obertes al públic per «donar un to variat a aquest art», explicà Marimon. Ell serà l'encarregat de la conferència El còmic realista durant el franquisme: el còmic bèl·lic , època a la qual pertanyen historietes tan famoses com Capitán Trueno o Hazañas bélicas, un còmic únic en el seu gènere perquè «és l'únic que, després de la derrota nazi, continuà fent apologia del nazisme», declarà.

Del còmic produït durant la transició en parlarà Francisca Lladó, autora d'una tesi sobre el gènere. Lladó explicà que «el còmic de transició és molt interessant perquè va lligat a una obertura cultural». Al congrés també hi tindran cabuda les comunicacions d'aficionats i la presentació de llibres, com és el cas de la publicació Josep Costa Ferrer «Picarol», de Sonya Torres.