TW
0

El laboratori nord-americà Advanced Cell Technology (ACT) anuncià ahir que ha aconseguit «amb èxit» la clonació del primer embrió humà i que la seva finalitat serà la de tractar de curar malalties. L'empresa, amb seu a Worcester (Massachusetts), féu pública la noticia mitjançant un informe publicat ahir al prestigiós Journal of Regenerative Medicine» en el qual «es proporciona la primera prova que cèl·lules humanes reprogramades poden proporcionar teixits per a trasplantaments».

El vicepresident d'ACT per al desenvolupament científic i tècnic, Robert Lanza, subratllà que els estudis «han proporcionat resultats preliminars excitants» i afegí voler deixar clar que la «nostra intenció no és clonar éssers humans complets». Les lleis federals dels Estats Units d'Amèrica prohibeixen el finançament amb doblers públics d'experiments per clonar éssers humans, però ACT és una empresa privada de biotecnologia que centra la seva activitat en el desenvolupament de tecnologia per l'agricultura i per la clonació humana amb fins terapèutics.

«Aquest treball estableix que la clonació humana per a fins terapèutics és una font potencial sense límits de cèlul·les immunocompatibles per utilitzar-se en els trasplantaments mèdics i per a la formació de nous teixits», digué Lanza, que és també un dels autors de la important investigació. «La nostra intenció "explicà" és crear teràpies efectives per tractar una àmplia gamma de malalties humanes, inclosa la diabetis, els atacs d'apoplegia, el càncer, la sida i els desordres degeneratius del sistema nerviós com el Parkinson o l'Alzheimer». L'empresa explicà en un comunicat de premsa que, per primera vegada, emprà tecnologia de clonació per desenvolupar cèl·lules que poden ser utilitzades com a origen de les anomenades cèl·lules mare. Aquest tipus de cèlul·les són les que poden créixer en qualsevol altra cèl·lula del cos humà.

El laboratori explicà que aquest tipus de cèdul·les «tenen capacitats ilimitades, es a dir que poden formar qualsevol tipus de cèdul·la o de teixit en el cos humà». Així mateix, assenyalà que encara en l'actualitat existeixen ja diverses línies de cèl·lules mare, «són de molt poc valor per als trasplantaments en humans, ja que sovint solen ser rebutjades pel pacient com una cosa estranya al seu organisme».

La companyia considerà també que amb la clonació humana per a fins terapèutics pot resoldre aquest problema perquè proporciona cèl·lules que són una còpia genètica exacta de les del pacient. «Els resultats preliminars secunden les proves que la reprogramació de cèl·lules humanes és possible», digué el doctor Jose Cibelli, vicepresident d'ACT i autor de l'estudi. Aquest insistí que el principal objectiu de l'empresa «és aplicar la clonació a la medicina humana per crear cèl·lules mare capaces de diferenciar-se en una varietat de cèl·lules com les del cor, les neurones o les de la sang».

Un altre dels científics, el doctor Michael West, es referí a que la clonació terapeútica en humans pot utilitzar-se per a moltes malalties relacionades amb l'envelliment de les persones. Per a realitzar l'estudi, els investigadors d'ACT col·laboraren amb científics del laboratori Duncan Holly Biomedical de Somerville. El procediment seguit és molt semblant al que s'emprà per clonar l'ovella Dolly i amb ell s'obre la porta al procés per a la clonació humana. L'avanç de l'empresa ACT és també un repte a la legislació nord-americana i europea. Els investigadors han donat una passa en un moment en el que als EUA existeix un buit legal respecte a la clonació d'embrions, ja que la seva prohibició per part del Congrés quedà frenada pels atemptats de l'onze de setembre.