Una pàgina web de literatura catalana reuneix els grans escriptors balears

De Ramon Llull a Blai Bonet o Villangómez i Galmés formen part de «Lletra»

La direcció de l'espai virtual «Lletra» és www.uoc.es/lletra.

TW
0

La vida i obra dels escriptors balears Gabriel Galmés, Josep Maria Llompart, Biel Mesquida, Ponç Pons, Bartomeu Rosselló-Porcel, Maria Antònia Salvà i Marià Villangómez han estat incloses a l'espai virtual de literatura Lletra, promogut per la Universitat Oberta de Catalunya. La web té la finalitat de donar informació sobre els autors catalans de tots els segles. Fins el moment, ja comptava amb autors balears com Ramon Llull i Llorenç Villalonga. Aquesta incorporació d'escriptors mallorquins, menorquins i eivissencs a la pàgina web és fruit de la col·laboració entre la Universitat i la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern.

Dijous a vespre, ambdues institucions presentaren les incorporacions a l'Espai Mallorca. L'acte estigué presidit pels consellers Damià Pons i Jordi Vilajoana a més del director del projecte, Jaume Subirana. Amb ells hi foren presents alguns escriptors com el poeta menorquí Ponç Pons. El projecte Lletra, a més d'oferir texts dels autors, inclou documents d'àudio i vídeo. D'aquesta manera, es pot accedir a poemes manuscrits de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, escoltar una rondalla o la veu de Marià Villangómez, i veure com Joan Brossa fa un truc de màgia.

Aquest darrer és un dels aspectes que remarcà, per la seva «originalitat», el director general de Cultura, Pere Muñoz. Segons digué, la iniciativa de la Universitat Oberta «té molts aspectes positius com, per exemple, el fet d'incorporar la literatura catalana a les noves tecnologies i utilitzar tots els mitjans per fer-la arribar als ciutadans i a tot el món». A més, qualificà el projecte de «bon revulsiu per la literatura escrita en català». Jaume Subirana, director de la iniciativa, ha fet la tria dels nous escriptors integrats a la web intentant que vinguessin de diferents camps de la literatura balear dels segles XX.

Subirana explicà que «Lletra no és només un espai informatiu sinó que compta també amb nombrosos enllaços a altres pàgines, perquè ho volem convertir en un dels principals directoris o portals de la literatura a Internet». En un any l'espai virtual ha crescut molt i ha passat de tenir quaranta pàgines a tenir-ne dues-centes. «I és que aquest vol ser un espai en continu creixement, tant de texts com de referències, notícies i enllaços. Per això, no parem d'actualitzar-la i ampliar el nombre de pàgines o el seu contingut». I, pel que fa a l'usuari, «esperem que quan entri a una pàgina en concret, per exemple, la de Maria Antònia Salvà, hi trobi referències a d'altres autors que estiguin a la nostra web o en una altra, salti a aquestes pàgines tal com passa a la realitat, que la lectura de qualcú et desperta la curiositat sobre un altre llibre o escriptor».