TW
0

El descobriment d'estris i ossos en unes runes al nord de la Xina prova que l'activitat humana a la zona començà fa uns dos milions d'anys, de manera quasi contemporània a les runes més antigues de l'edat de pedra, trobades a Etiòpia. Les troballes, més de 800 estris de pedra i esquelets humans, en un substrat terrestre que data de fa dos milions d'anys, «mereixen una discussió en la comunitat arqueològica internacional per aclarir si els éssers humans migraren a gran velocitat en una etapa primerenca, o és que hi ha un altre origen de l'home en el món», assenyalà Xie Fei.

L'investigador de l'Institut d'Investigació de Relíquies d'Hebei, fa 18 anys que està al capdavent de la investigació a les runes de Majuangou, a la conca Nihewan. El material paleoantropològic de què es disposa per ara mostra que els éssers humans s'originaren a Àfrica i les runes més antigues desenterrades, de fa 2'33 milions d'anys, estan localitzades a Etiòpia.

Durant molt de temps, els científics varen pensar que era impossible que hi hagués activitat humana fa dos milions d'anys al Llunyà Orient, aspecte desmentit per les troballes de Xie i el seu equip, que inclouen des d'instruments com ara martells o rascadors i ossos d'elefant, cérvol, cavalls i altres animals. A més de cent quilòmetres de Pequín, els més de 9.000 quilòmetres quadrats que cobreix la conca Nihewan tenen dipòsits molt gruixats de rius, llacs i terra groga que contenen apreciats fòssils de mamífers i animals d'altres espècies, explorats pels arqueòlegs des de la dècada dels anys vint.