TW
0

Joan Majó, president de l'European Institute for the Media i exministre d'Indústria i Energia, participà a la Jornada sobre la Societat de la informació i del coneixement amb una intervenció centrada en les Polítiques europees cap a la societat del coneixement. Des del punt de vista de Majó, i partint del document europeu elaborat el 1998 i titulat La via europea cap a la societat de la informació, es plantegen una sèrie de qüestions com ara «què volem que aquesta generi a Europa, progrés o fracturació social?» En aquest sentit, Majó afirmà que «la nostra societat ha de ser econòmica, dinàmica i competitiva, però de cap manera les noves tecnologies no poden destruir els valors fonamentals com l'educació i la intimitat».

L'enginyer industrial i autor del volum Xips, cables i poder, explicà que «en aquest sector la Unió Europea ha tingut competències clares i a més les ha expressat de manera eficaç». Majó afegí que «moltes d'aquestes iniciatives han estat crucials i han influït en les polítiques dels diferents estats membres». En aquest sentit, però, Majó considera que fa falta una millora, la que fa referència al caràcter bidireccional de la xarxa, és a dir, «ara rebem molta informació i n'emetem poca, la millora consistiria a proporcionar molta informació en els dos sentits. L'internet de qualitat és el que funciona de manera bidireccional de tal forma que revoluciona la societat».

Majó parla de l'any 1998 com un any crucial i una etapa de canvi i sensibilització. El resultat d'aquesta conscienciació social es posà de manifest, segons Majó, a la cimera de Lisboa del 2000. «En ella el programa europeu impulsà una iniciativa política que posà en marxa les línies bàsiques d'entrada a la societat de la informació i que contenia les diferents perspectives socials, econòmiques, legals, civils, educatives, sanitàries i ecològiques». A partir d'ara, la tasca dels diferents Estats de la UE és, segons l'exministre, «promoure les inciatives locals i veure que aquestes es poden adaptar als programes europeus; Brussel·les, la UE, dóna idees i directrius, però no és l'encarregada de fer reals aquestes iniciatives, són els pobles».

Pel que fa a la situació d'Espanya respecte de la Unió Europea en noves tecnologies, aquesta se situa en el gruix del terme mig, un nivell molt semblant a la resta dels estats europeus. En aquest sentit, Majó afirmà que «el nivell intermedi ha pujat, però els avenços han estat molt espectaculars i els extrems s'han distanciat molt». Per Majó, el principal fet a tenir en compte és que «cada vegada hi ha més gent en aquest món i el que és important és que es mantengui el nivell del gruix central».