Tres betlems mallorquins seran declarats BIC per primera vegada

TW
0

Per primera vegada a la nostra història les institucions públiques han decidit protegir alguns dels exemples més destacats dels betlems de Mallorca. D'aquesta manera la Ponència Tècnica de la Comissió de Patrimoni aprovà ahir incloure a l'expedient de Bé d'Interès Cultural (BIC) el betlem de l'esglèsia de la Sang, el betlem monumental del convent de les Caputxines i la col·lecció de joies que el completa i el napolità de la Fundació Bartomeu March.

Miquel Barceló, responsable de l'àrea de patrimoni històric del Consell posà de manifest que la declaració de BIC per aquests tres betlems suposa «una de les passes més importants que s'han donat en patrimoni». Així mateix, Barceló recordà que «els organismes polítics mai no han tingut en compte la mostra de betlems que existeixen a Mallorca». Aquesta protecció jurídica contribuirà al seu «manteniment i reconeixement». ARCA ja havia sol·licitat la declaració de BIC per al Betlem March, que ja tenia una incoació el 1986, que ara s'ha completat amb els altres dos.

D'altra banda la Comissió de Patrimoni ha donat el vistiplau al projecte de restauració de Sa Llonja presentat pel Ministeri de Foment. El projecte inclou un estudi de com serà la restauració de paràmetres i altres elements de fàbrica, «que garanteix en un 99 per cent l'èxit».

Aquest projecte de restauració de l'emblemàtic edifici gòtic s'aborda amb la finalització de la coberta. Els autors del projecte planteguen que, en un principi, l'edifici devia tenir una coberta plana. Posteriorment se'n construí una altra a dues aigües amb una estructura de ferro que «no beneficiava i que avui dia no té cap sentit». La nova proposta «millora allò existent a base d'elements més nobles, entramat de fusta i coberta de plom i manté la fesomia actual a dues aigües, que guanya en altitud». Barceló qualificà de «molt bo» aquest projecte. Pel que fa al Portal Major de la Seu s'ha aprovat la proposta de l'equip restaurador i s'estudiarà en profunditat la col·locació d'una reixa per a protegir-lo de possibles agressions.