El Consell i la UIB promouen un pla per facilitar l'accés a la tecnologia

La principal finalitat del projecte és millorar la qualitat de vida de Mallorca

A. Caldentey, Ll. Huguet, M.A. Munar, D. Mulet i Valverde presentaren el Pla. | S.A.

TW
0

«La revolució tecnològica dels últims anys ha donat peu a la Societat de la Informació i el Coneixement (SIC); per aquesta raó hem de promoure el canvi a Mallorca i adequar l'estructura a les noves necessitats de la societat». D'aquesta manera la Consellera Executiva, Dolça Mulet, començava la presentació del Pla Estratègic de la Societat de la Informació que el Consell de Mallorca ha elaborat conjuntament amb la Universitat de les Illes Balears (UIB). El principal objectiu del Pla és facilitar l'accés de la ciutadania a la informació i les noves tecnologies i així millorar la qualitat de vida.

El director del departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, Llorenç Valverde, explicà els continguts del Pla, inclosos en un volum que ell mateix ha redactat amb l'ajuda d'altres professors de la Universitat. Valverde declarà que «la Societat de la Informació representa una oportunitat d'avanç social que ve de la mà de l'ús generalitzat de les tecnologies» i recalcà que Internet s'erigeix com la mare d'aquests progressos. D'aquí que una de les primeres accions a realitzar serà la paulatina informatització de l'administració.

Al Pla Estratègic, el Consell es compromet a no deixar que Mallorca quedi marginada de cap programa destinat a afavorir la seva incorporació a la SIC. A més, promourà iniciatives que tinguin com a finalitat aquesta inserció. Segons Valverde, «no pot ser que continuem estant a la cua d'Espanya en matèria de noves tecnologies, com demostra l'informe Espanya 2001 que presentà enguany Retevisión».

Les accions contemplades al pla estan dividides en cinc àrees, cadascuna de les quals compta amb unes iniciatives concretes. Les àrees són les següents: social i de canvi cultural (1), d'infraestructures i serveis (2), d'indústria, comerç i turisme (3), d'administració (4) i de qualitat de vida (5). D'aquesta manera, en l'àrea social el Consell vetllarà perquè hi hagi una sensibilització de la importància del canvi, es posin en marxa a les empreses i associacions activitats destinades a la formació en el món digital (cursos d'informàtica, Internet, etc), els ajuntaments informatitzin el seu funcionament i es fomenti el teletreball.

De moment, els interessats ja poden comptar amb algunes plataformes virtuals com l'Observatori de la Societat de la Informació (http://osi.conselldemallorca.net), un fòrum d'experts i aficionats al periodisme, la tecnologia i la comunicació. A la presentació del Pla hi assistiren, a més dels esmentats, la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el Director Insular de Sistemes de la Informació del Consell, Antoni Caldentey.